Mohou to být chlamydie?

Chtěla bych se zeptat, jestli je možné onemocnět chlamydiemi, i když při sexu vždy používám kondom. Četla jsem, že je možné nakazit se třeba na bazéně nebo na veřejném wc, půjčením si ručníku. Mám problémy se svěděním pochvy po každém pohlavním styku, zlepšuje se Macmirorem čípky, nicméně po dalším sexu mě cca do hodiny začne opět svědit. Kamarádka mě vystrašila právě chlamydiemi, děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Liliano,ano, pohlavní styk patří k jednomu z mnoha způsobů přenosu všech chlamydií,ale dostat mimo pohlavní styk genitální chlamydie (chlamydie trachomatis) je velmi vzácné a projevy tohoto onemocnění u ženy jsou velmi diskrétní, často se najdou náhodně, např. při zkoumání , proč žena nemůže otěhotnět, na druhé straně jsou pro projevy onemocnění charakteristické potíže při močení, pálení nebo nějaký výtok až po chronický výtok z pochvy, zánět děložního čípku, neurčité pobolívání podbřišku. Nákaza může přejít z pochvy přes děložní čípek až na děložní dutinu, vejcovody a dostat se do dutiny břišní. Znakem chronické infekce je vytváření srůstů v dutině břišní, v okolí vaječníků, vejcovodů, ale i uvnitř vejcovodů, dokonce jejich uzavírání. Proto se obáváme chronických chlamydiových infekcí a jejich vlivu na plodnost. Po vytvoření srůstů a uzavření vejcovodů je proces i po vyléčení chlamydií nezvratný a žena zůstává neplodná.
Rada tedy zní navštivte gynekologa k odebrání stěru na chlamydie. S pozdravem

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA
MUDr. Silvie Rafčíková, MBA

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Centrum estetické medicíny

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: