Mohou problémy s vyprazdňováním souviset s onemocněním zad?

Vážený pane doktore, jsem dlouhodobě nemocná se zády. Prodělala jsem operaci páteře, po té se mi vytvořily srůsty s oblasti L5/s1, mám těžkou chondrózu a autodermo. V poslední době se bolesti zhoršily, po vyšetření se přišlo na to, že se v L5 oblasti vytvořil ještě výhřez. Navíc jsem před dvěma lety prodělala boreliózu. Co mě ale nejvíce trápí jsou velké problémy s vyprazdňováním. Každé ráno mě trápí obrovská bolest konečníku (a i kostrče), než projde stolice. Po vyprázdnění mám pak celý zbytek dne pocit nevyprázdněnosti a konečník mě bolí dál. Byla jsem u doktora, konečník mi vyšetřil ultrazvukem (bez nálezu), nedávno jsem si dělala test na OK (negativní), kolonoskopii mám dělanou před devíti lety. Myslíte si, že ty potíže s vyprazdňováním (a konečníkem) by mohly souviset s problémy se zády? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Souviset určitě budou, je ovšem otázka, zda je hlavní problém ve funkci páteře, organických nálezech, které posujete, svalové reakci od porušené funkce a nebo spíše v oblasti střev či malé pánve.Ultrazvukové vyšetření by mělo být na celou malou pánev, konečník zasluhuje spíše vyšetření " proktologické", lze ho však současně vyšetřit při nové kolonoskopii, kterou určitě doporučuji opakovat. Tím bude onbjasněna podtstaná část problému. Současně s objednáním však doporučuji postupně( zůrazňuji postupně) měninit stravovací návyky. Přidáte li více ovoce a zeleniny, bude obsah střeva výhodnější pro defekaci. Postupně proto, protože náhlé změny ve stravovacích návycích mohou vyvolat až průjem, což by ve vaší situaci mohlo být velmi nepříjemné. Současně se domluvte s vaším lékařem, aby se podíval na léky , které berete pravidelně, často je třeba je zaměnit za njiné či upravit dávkování...a problém je buď menší nebo zmizí. Současně je třeba zamyslet se nad Vaším pohybový težimem, který vzhledem k problémům s páteří nebude také optimální, přsto je potřeba dodržovat pohybivý režim v maximální možné míře, ale tak, aby Ván nezhoršil stav páteře, výhodné bývá plavání a jízda na kole. je třeba vyzkoušt, Velmi často při navýšení pohybovýách aktivit dochází k zlepšení střevní motility ...a opět je lépe. Poslední , byť možná nejdůležitější oblast je oblast funkčních poruch a svalových reakcí páteře, které jsou proppójeny svým funkčním významem, nikoliv přímo s funkcí malé pánve a střev. Poto fyzioterapie, ovšem " aktivní fyzioterapie" je na místě co nejdříve. Vzheldem k nálezům by ale bylo optimální rukou lékaře, event. fyzioterapeuta pod přímým lékařovým doheldem( nikoliv spolupracujícího na dálku)běžná fyzioterapie je obvykle málo aktivní a tím málo účinná, což pak nikam nevede. Nebudete to mít jednoducjé, situace však řešitelná ,krůček po krůčku je.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: