Mononukleosa

Dobrý den, nevím zda to sem patří, ale zkusím to. Prodělal jsem v roce 2009 mononuklozu, lékařka mě nasadila léky na játra, dietu cca na 2 měsíce. Sdělila mě, že mám jaterní testy v pořádku a že za měsíc mohu jíst (měsíc jsme ji také držel při braní léků). Cítím se dlouhodobě unavený, je možné aby se u mne objevila nějaká chornická únava? Dříve jsme měl v práci velmi mnoho stresu, moc jsem nespal, ani jsem moc spát nepotřeoval, ale to už je velmi dávno. Pak přišla ona mononukloza, pak trochu deprese. Psycholog mě nejdříve tvrdil, že tu bude psychikou, pak uvedl,že to pravděpodobně psychikou nebude, nyní jsem na tom psychicky mnohem lépe, ale stejně mám vysokou potřebu spát, spím mnohem déle než dříve, občas mám chuť už odpoledne si jít na chvilku lehnout, někdy mám chuť spát skoro permanentně a ani se mě nechce vstávat i když spím dost. Dá se nějak tento druh únavy odstranit? Něco jsem o tom četl, vyřšeí to mienrály, vitaminy, pestrá strava, dostatek tekutin, spát když potřebuji? Nejsem kuřák, nepiju alkohol a snažím se jíst zdravě. Případně můžete mě nějakého dobrémo lékaře doporučit? Proč se ptám, protože moje obvodní lékařka nerad tam chodím a po minulé zkušenosti s mononuklozou viz dieta a neustálé vyptávání, pak tvrzdení, že člověku asi nic není, prostě nechtíc. Chápu, že se někdo nechce dohadovat s pojištovnou, že třeba léčba je drahá, pokud někdo má nějaký rok nějakou horší nemoc. Děkuji za pochopení S pozdravem Lukáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dříve se uvádělo , že mononukleosa může být příčinou chronické únavy, nyní se již od těchto názorů upouští. U pacientů s chornickou únavou by se tedy mělo pátrat po jiné příčině, doplnila bych imunologické vyšetření, vyloučit by se měla anemie, infekční onemocnění ..., je správné, že se zvažovala i psychická etiologie obtíží. Určitě děláte správně , že jste se zaměřil na svůj životní styl - doporučoval bych ještě doplnit magnezium,koenzym Q10, můžete zkusit zařadit do diety zelené potraviny /ječmen, chlorella/. Další imunitu podporující preparáty bych volila až dle výsledků vyšetření. Je důležité se zaměřit i na Vaší psychiku, abyste se Vaším stavem netrápil a nevyčerpával jste se.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nemoci nehtů (1. díl)
Články: Nemoci nehtů (1. díl)
Poruchy a onemocnění nehtů...
Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Články: Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Každá cigareta se na vašem...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Články: Sužují vás bolesti hlavy? Možná za to mohou cigarety!
Podle odborníků může být...
Nemoci nehtů (2. díl)
Články: Nemoci nehtů (2. díl)
Onychomykóza je mykotické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: