Moraxella

Dobry den, nasa dcera (5 r.) opakovane pocas zimnych mesiacov (uz druhy rok odkedy zacala chodit do skolky) bojuje s Moraxellou catarharis. Opakovane jej nosny vyter vysiel pozitivny, pricom krcny je negativny. Prejavy su vzdy identicke, zadna nadcha, v noci zle dychanie, obcasny kasel a obcasne sopliky. Cely proces liecby sa zacina Pamykonom, ten obycajne nezaberie, pokracujeme Unifloxom, ten zaberie ale iba pocas podavania. Po dvoch az troch dnoch su priznaky spat a postupne sa zhorsuju, takze sa nasadia celkove ATB a to obycajne zaberie. Naposledy sme brali na toto celkove ATB v novembri a uz od zaciatku decembra opat bojujeme s tym istym. Teraz jej uz ale nechceme davat ATB (pricom vyter je opat pozitivny na Moraxellu), tak uz dva mesiace bojujeme vyplachom nosa Vincentkou. Zda sa ze to pomaha, ale stale, najma v noci pocut, ze dieta je trosku zahlienene a tazsie dycha, najma zo zaciatku. Rinoskopiu nam robili v aprili minuleho roka (pre tie iste problemy) a nosna mandla nebola zvacsena. Chcem sa spytat ci je takyto stav normalny a nemame si to vsimat, alebo to treba riesit (napr. tymi ATB). Dieta nema ziadne ine priznaky, ani teplotu ani malatnost, iba obcas zakasle a ma to zadne stekanie (momentalne nie velke). Chcem sa spytat, ci to nie je nebezpecne, ci sa z toho nemoze vyvinut nejaky zapal prinos. dutin, pluc a podobne, pripadne, ci nemozu z tej permanentnej bakterie nastat nejake zmeny na nosovej sliznici. A ci teda doporucujete opat podavat celkove ATB (pediatricka uvazuje nad Klaritromycinom, kedze dcera je alergicka na Amoxicilin) alebo existuje nejaka podporna liecba bez ATB pomocou ktorej by si telo poradilo s bakteriou. Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer,paní Marto, podle toho ,jak potíže popisujete,myslím,že by dcerce přece jen pomohlo odstranění nosní mandle. Nosní mandličku a možnost chronické infekce v ní,nelze hodnotit jenom velikostí mandle.Tato se v první fázi zánětu zvětšuje,posléze se ale může jizvit a přechovávat v sobě více či méně opouzdřená zánětlivá ložiska.Dále nutno vyšetřit vedlejší dutiny nosní.Zánět v nich lze předpokládat,přesto by bylo dobré vědět,jakého typu zánětlivé změny jsou. Zkuste podávat Sinupret v kapkách,pomáhá při zahlenění.Na zlepšení imunity zkuste např.GS Imunostim. Zajistěte dcerce alespoň hodinu pobytu na čerstvém vzduchu denně a pokud to jen trochu lze, omezte pobyt v kolektivu na dopoledne.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Uzlíky na štítné žláze: řeší se pozorováním, ale i operací
Crohnova choroba
Články: Crohnova choroba
Z hlediska vývoje medicíny...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: