Motání hlavy a opuchání obličeje po jídle

Dobrý den, mám prolém s tím, že po jídlech ,které obsahují sacharidy se mi tvoří v žaludku plyny, které způsobují dráždění jícnu, opuchání obličeje a motání hlavy. Podle krevnícb testů bylo zištěno, že nemám žádnou potravinou alergii,ani žádné kvasinky, byl mi udělán i výtěr z krku taky nic.Zkoušel jsem půl roku držet protikvasinkovou dietu ale jakmile jsem se vrátil k normální stravě vše se ihned vrátilo do starých kolejí. Po letech chození ke gastroentorologovi, mi bylo zjištěno, že je tam nějaký funkční problém se záklopkou. Je možné, že plyny které se normálně tvoří v žaludku, ale v důsledku této poruchy se dostávají do jícnu můžou zbůsobovat motání hlavy a opuchání obličeje? K této, reakci dochází asi pět až deset minut po snědení jídla, ale pouze se sacharidy . Jediné co na to trochu pomáhá je kysané zelí, a ocet.

Odpověď odborníka:

Plyny vznikající v žaludku za Váš problém spíše nemohou, ty odejdou odříhnutím. Popsané nedovírání "záklopky" (insuficience kardie) s Vašimi stavy může souviset, ale jde o spíše netypický projev. Při insuficienci kardie se doporučuje vynechat kávu, čokoládu, nikotin, alkohol, tučná jídla a mentol, naopak problémy zmírňuje strava bohatá na bílkoviny a snížení kyselosti žaludečního obsahu(zvýšení pH). Někdy se podávají léky na úpravu poruch pohybů zažívacího ústrojí (volně prodejné je Motilium, ostatní jsou na recept - Cerucal, Ganaton a další). Ke zvýšení pH v žaludku lze podávat léky antacida (např. Maalox- volně prodejný) nebo například tzv. blokátory protonové pumpy (např. omeprazol - v malé dávce volně prodejný), ev. o něco slabší léky proti žaludečním vředům- volně prodejné, např. Famosan. Pokud se rozhodnete je vyzkoušet, poraďte se však předem s lékařem, co si o tom myslí. Abych se mohl pokusit fundovaněji odpovědět na Váš dotaz, potřeboval bych Vás vyšetřit osobně, dalších možných příčin mě napadá více - zkuste se, prosím, svého lékaře zeptat, zda obtíže nemohou souviset s rychlým vzestupem hladiny krevního cukru po jídle (porucha glukózové tolerance). I pokud je t.č. alergický původ obtíží nepravděpodobný, zkusil bych - nepomůže-li nic jiného -po poradě s Vaším lékařem zkusit cca týden užívat 1x denně nějaké moderní nesedativní antihistaminikum (Zyrtec, Claritine, Aerius ...) - to ať Vám doporučí Váš lékař, potom zhodnotit, zda došlo k nějakému zlepšení.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x