Možnost nákazy orálním sexem

Dobrý den, ještě než bych započal svůj sexuální život rád bych věděl, zda je možné se při orálním sexu vůči ženě něčím nakazit. Vím že při orálním sexu vůči muži je možno pro zmenšení rizika nějaké nákazy použít kondom, a jsou dokonce některé dělány přímo pro tento účel, avšak nevím, zda-li jsou i takovéto "pomůcky" pro orální sex vůči ženě. Dále bych se chtěl ještě zeptat proti jakým pohlavně přenosným nemocem se můžu očkovat a jestli existuje očkování na papilomavirus. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Jedna věc jsou obavy, které jsou spíše z oblasti neurotických obav, tedy strach z následků sexuálních aktivit. Je třeba říci, že ne každá soulož s nakaženým člověkem vede k nákaze, i když probíhala bez dodržování zásad bezpečného/bezpečnějšího sexu. Na druhou stranu i orální sex je možnou cestou přenosu všech STD (Sexually Transmissible Disease/s), včetně syfilis a kapavky, staří mikrobiologové dokonce tvrdívali, že třetina angín v dospělém věku je způsobena kapavkou usídlenou v hltanu. Paradoxně nejčastější sexuálně přenosnou chorobou je žloutenka typu B (proti ní byste měl být bvzhledem k Vašemu věku očkován). Proti papilomavirům je očkování, je vhodné i pro chlapce/muže, nicméně pro ně je podle mě ještě zdravotní pojištění nehradí. Volil bych vakcínu Gardasil a k přeočkování buď Gardasil nebo Silgaard, Cervarix se nehodí, obsahuje jen dva kmeny (16 a 18), nikoli kmeny 6 a 11 odpovědné za velkou část genitálních bradavic (kondylomat). Myslím, že nejlepší ochranou není kondom, pokud mluvíme o prevenování STD, ale to, že souložím s člověkem, jejž znám a vím, že je na něj spolehnutí. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: