Mri krcnej chrbtice

Problemy: od narodenia kyfoskolioza. pred troma rokmi zacali rozne bolesti gastro traktu. vysetrenia GI negativne, zaver psychosomaticka funkcna abdominalna bolest. caste mierne trpnutie koncatin. caste pichanie medzi lopatkami, bolest vystrluje cez lopatku do praveho ramena, par krat tato bolest spolu so silnym gerd refluxom. pred rokom tenzna bolest hlavy od zatylku vyssie, cca 2 tyzdne trvalo, po pol roku opat to iste, pridali sa problemy s preglganim. zaciatkom roka 2014 par dni poriadne trpnutie ruk a noh (od malickovej casti). mri krcnej chrbtice: primerana lordoza, normalna vyska tiel stavcov, bez zmeny signalu v kostn. strukture stavcov, spinalny kanal v segm. C5/6 redukovanje sirky. miecha bez zmeny signalu/expanzívnych zmien. strbiny, lahko uzsie, hlavne C5/6. sagit. rezy bez protruzie disku. C3/4 bez protruz. disku, CK a lavy recesus primerany, pravy lahko spondyl. zuzeny, C4/5 bez prot. disku, C5/6 dorzalny segment spin. kanal redukovany, obdobne sym. uzsie recesy spondyl. podmienene, c6/7 bpd. na rehabilitacii napravovana chrbtica, vela zablkovanych stavcov hlavne c-th oblasti. je problem v krcnej chrbtici? ziadat sa na mr hrdunej chrbtice?

Odpověď odborníka:

Františku,
Vaše potíže mohou mít řadu příčin. Podle nálezu na krční páteři lze vysvětlit bolesti šíje, bolesti hlavy, nerovnováhu a snad i pocity na zvracení. Bolesti v oblasti žaludku a břicha obecně mohou souviset spíše s páteři hrudní. Jen pro Vaši představu, nervové kořeny odpovědné za citlivost kůže jsou z úrovně pátého hrudního obratle ve výši bradavek prsních, v úrovni desátého hrudního obratle odstupují nervové kořeny s projekcí do oblasti pupku. MR hrudní páteře tedy může být přínosné. Nicméně velmi důležitý je nález neurologa. Ten neuvádíte, a tak předpokládám, že je normální. Pak by byla určitě cesta přes rehabilitace svalů, které jsou oporou celého těla. Pocity nevolnosti ale mohou souviset i s případnými léky, které užíváte. Neuvedl jste je, ale pravděpodobně svoji bolest léčíte i medikamenty. Doporučuji Vám poradit se s Vaším neurologem nebo alespoň s praktickým lékařem. Cesta k odhalení příčin Vašich obtíží bude dlouhá, ale věřím, že se podaří Vám aspoň trochu ulevit.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: