Nadměrná až nadprůměrná plynatost

Dobrý den. Už od dětství jsem trpěl nadměrnou plynatostí. Ale v posledních cca 5 letech trpím nadprůměrnou plynatostí. Břicho je nadprůměrně nafouklé ať jím či ne. Jím denně několikrát v menších dávkách ale často. Plynatost odchází cca 30x za hodinu a to po celý den. Zkoušel jsem i den nejíst ale nic se nezměnilo. Špatně se mě dýchá. Před 3 roky mě ohledně abnormálně nafouklého břicha musela odvézt v noci záchranka do motola. Sono nic neobjevilo, jen vysokou plynatost.CCA ve 20 letech mě po vyšetření na kost v krku lékař zjistil že mám moc zúžený jícen a dotaz jak se mě poliká? Odpověď byla že dobře. Jinak mám od mládí potíže s trávením. Nikdy jsem si nekrknul a po jídle vždy těžko. Cca před 6 lety zjištěn zánět jícnu a brániční kýla. Po lécích které beru každé ráno je stav bez potíží. Ale ta plynatost se neustále zvyšuje. Cca před rokem jsem zapoměl vzít na víkend léky a břicho bylo splasklé ale potíže pálením v jícnu.Vyzkoušel jsem již 3 druhy léků ale potíže s nafoknutím trvají. Před 5 lety jsem prodělal radikální prosteokomii a léčba úspěšná.Kolonoskopie letos negativní.Je mě doporučena operace brániční kýly. Někde jsem se dočetl že po operacy Bk se mě múže zvýšit plynatost a omezí se říhání a že mám doživotně omezit fyzickou námahu. (hraji pravidelně nohejbal a jezdím denně na kole)A tady je právě ten problém kam směřuje můj dotaz. Nikdy jsem si před tím neříhnul ale potřebuji se právě zbavit té plynatosti. Má vůbec plynatost souvislost s brániční kýlou? Jinak bych asi tu operaci neabsolvoval a stačili by mě ty léky. Jde mě převážně o tu plynatost.Břicho abnormálně velké po celý den což mě silně stresuje jak po tělesné námaze tak společensky.Je mě 63 let, nekuřák a sportovec.Pravidelně piji červené víno.Děkuji za radu a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ano, plynatost souvisí s překyselením / překyselováním. Nenapsal jste to nejdůležitější, tedy výšku a váhu. Potíže, jak je popisujete zhoršuje nadváha. Léčba je jediná, odkyselovat a zase odkyselovat. To lze jenom změnou životosprávy. Varoval bych před operační léčbou, ta má mnoho komplikací. Mám pocit, že by se to ani operovat nemělo. Postačí životospráva. Dokonce ani vaše léky nejsou v pořádku. Přečtěte si příbalový leták (NŮ). Pakliže změníte životosprávu, za několik měsíců léky nebudete potřebovat. Hlavní je vyřadit z jídelníčku cukry (tedy i ovoce). Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: