Nadměrně dlouhé, příliš vinuté střevo, dolichokolon

Dobrý den, více než 8 měsíců mám potíže se zácpou, kdy mi pomůže jen projímadlo Guttalax, nebo Regulax. Ještě musím zmínit, že mám v levé části břicha, když ho vyfouknu ( velkou bouly, kterou jsem dříve nemíval ), že se mi břicho vyklenuje. Tyto potíže se mi objevily ve výkonu trestu, nemám zdání z jakého důvodu..? Možná špatná strava a v tomto období jsme nadměrně sportovali ve VT. Lékař ve VT to moc řešit nechtěl,až za delší dobu mě poslal na vyšetření UZ, RTG a nakonec kolonoskopie ( kde je zjištěno, že mám střevo nadměrně dlouhé a příliš vinuté, dolichokolon. Po té jsem měl ještě zhoršení, že neodchází vůbec žádné plyny. Lékař ve VT mě odeslal na chirurgii, pan chirurg mě vyšetřil, a bylo mi sděleno, že se mi střevo nejspíše přeložilo, jak je nadměrně dlouhé a příliš vinuté... ( To musím zmínit, že mě u první kolonoskopie právě před přeložením varovala lékařka, která kolonoskopii prováděla - na dané kolonoskopii jsem byl dříve, kvůli hlenu ve stolici, né kvůli zácpě. ) Pan chirurg mi doporučil zkrácení střeva ve VV Pankrác, bohužel lékař ve VT mě tam odmítal poslat a asi po dvou měsících co jsem to s bolestma už nevydržel, tak mě poslal opět na chirurgii, a pan chirurg opětovně doporučil revizi tlustého střeva ve VV Pankrác. Lékař ve VT mi tvrdil, že takový zákrok se na Pankráci nedělá, ale že mě obědná na nějaké vyšetření tam, nevěděl jaké, jelilkož prý není chirurg, ani gastroenteolog !! Nedávno jsem byl podmínečně propuštěn z VT a šel jsem ihned za lékaři do FN. Na chirurgii mi udělali RTG a pak chirurg mi sdělil, že je to počínající neprůchodnost... nevím co to znamená, odeslal mě na gastroenteologii na krevní testy, UZ - to dopadlo v pořádku, ještě mě čeká vyšetření se značkovačema ( nevzpomenu si na název vyšetření ) a možná prý ještě CT... Pane doktore, je možné, aby se střevo přeložilo? Jak to jde řešit? Je možná operace? Revize tlustého střeva? Pan chirurg ve FN mi řekl, že takové operace se jim moc nechce... Jsem z toho vyřízený, jelikož mám neustálé bolesti, nemohu na záchod - jen při použití projímadel ( nepomohly mi doplnky stravy - Fructolax kostičky, Inulin vláknina, Psyllium vláknina, Lepicol vláknina + probiotika, prebiotika, Zaječická hořká, Šaratice, i strava bohatá na vlákninu - Pane doktore toto vše jsem zkoušel a nemělo to žádný účinek... ) Chci se Vás zeptat, jestli se takové operace u nás dělají, nebo popřípadě kde by byl takový zákrok možný? Potíže jsem před nástupem do VT neměl a chci se co nejdříve zase vrátit do běžného života. Předem Vám moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jane, dolichokolon je definováno jako dlouhé (nikoliv dilatované) tlusté střevo. Normální délka střeva se pohybuje mezi 140–170 cm. Žádná korelace dolichokolon (definované více jak 200 cm) s časem střevního tranzitu a zácpou nalezena nebyla. V současnosti je často jediným možným řešením těžké zácpy dlouhodobé užívání projímadel (např. Guttalax, laktulóza). Jsou účinná a bezpečná i při dlouhodobém užívání. Zkrácení tlustého střeva není univerzálním řešením. Doporučuji Vám podstoupit plánovaná vyšetření a podle výsledků se domluvit na vhodném postupu léčby. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: