Nádorové markery zvýšené ca 19-9, aft, cea

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda když mám až tyto 3 nádorové markery zvýšeny, dále mám steatofibrózu, jestli se může stát, že na UZV žádný nádor nebude, jdu na UZV slinivky a jater. Bojím se nejvíce té slinivky, pže tu hodnotu mám 58. Mám dlouhodobé problémy s alkoholem.

Odpověď odborníka:

Milá Deniso, nádorové markery mohou být zvýšeny i při nenádorových onemocněních, tedy je možné, že opravdu žádný nádor nemáte. Obecně se nedoporučuje markery nabírat, aniž bychom už nějaký nádor někde měli diagnostikovaný. Markery často vyjdou zvýšené, pacient se vystresuje a nádor se žádný nenajde. Navíc pokud o hodnotě 58 mluvíte u Ca 19.9, pak norma bývá až kolem 45, takže zvýšení jen malé a navíc tento marker je velmi nespecifický, to znamená je zvýšený u řady nádorů, ale také u zánětů v oblasti žlučníku, slinivky, jater a také u steatozy,fibrizy či cirhosy jater. Takže v tomto ohledu si myslím se nemusíte stresovat. Na druhou stranu chválím, že jste si vědoma problému s alkoholem, uvědomění si problému může být počátkem jeho řešení ... takže vzhůru do toho! Než bude pozdě ...

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: