Nadpupecni kyla

Dobry den,jsem mesic a pul po operaci nadpupecni kyly.Chci se zeptat jak se pozna ze mam treba dalsi kylu?Obvodni doktorka me docela dost vystarila ze nesmim nic delat mit klidovy rezim.Ted se bojim zvednout treba hrnec atd.Na prochazky chodim normalne necitim uz bolest v brise jen kdyz sem uz dlouho na nohach ale to se moc nestava.Jizva uz je skoro měká.V zari to budou 3 mesice po operaci tak bych uz chtel zaza zacit chodit do posilovny.Vim ze musim zacit opatrne.Myslite ze v tuto chvily bych mohl zacit chodit na chodici pas treba 30min.v primerenem tempu?Nebo raci jeste ne?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zdeňku. Po třech měsících by měla být jizva dostatečně prohojená na to, abyste se mohl opět aktivně sportovně zapojit. Riziko recidivy kýly samozřejmě existuje a nejlépe ji poznáte tak, že si vzpomenete, jak vypadala ta předchozí. Celkem spolehlivě ji vyloučí například ultrazvukové vyšetření. Podle Vašeho popisu se ale zatím nemáte čeho obávat. Chůze i běh jsou dobré aktivity, ještě lepší než pás je pak běh přímo v přírodě. S přímým posilováním břišních svalů bych ale ještě chvilku počkal. Pokud máte namysli konvenční hrnec a nikoliv ten z táborových kuchyní anebo školních jídelen, nebál bych se jej zvednout. Zvlášť, pokud v něm máte něco dobrého. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: