Nakažení eb virem

Minulý rok u mě doktor objevil zvýšený výskyt EB viru. Neprodělal jsem tehdy mononukleózu ani jsem neměl žádné zdravotní obtíže, dokonce moje jaterní testy byly v pořádku. Přesto mi lékař předepsal jaterní dietu - měl jsem ji předepsanou pouze na dva měsíce a nemusel jsem ji dodržovat příliš striktně. Nyní jsem se líbal s jednou slečnou a vypadá to, že to nebylo naposledy. Mám ovšem strach, abych ji nezpůsobil mononukleózu. Myslíte, že by bylo dobré, aby tato slečna zašla na nějaké preventivní vyšetření? Nebo je něco jiného, co by měla udělat, aby u ní mononukleóza nepropukla? Jak velké je riziko nakažení EB virem? A pokud by se opravdu nakazila EB virem, jak velké je riziko vypuknutí mononukleózy? Díky moc za odpověď!

Odpověď odborníka:

Obávám se, že Vám informace od Vašeho lékaře způsobila zcela zbytečné starosti. EB virem se do doby dospělosti nakazí většina lidí a u většiny z nich proběhne nákaza jen lehce (jako "viróza"), nebo zcela bez příznaků, jen menší počet má nějaké potíže a ty bývají sice nepříjemné, ale nikoliv závažné. Nález protilátek proti tomuto viru v krvi není tedy sám o sobě důvodem k žádným opatřením (ani dietě...). Při líbání přítelkyni nakazit můžete, ale s tímto rizikem nic neuděláte. Je samozřejmě možné, že přítelkyně již EV virus v sobě má, čili jí akutní mononukleosa nehrozí - to by případně šlo u ní z krve otestovat (za úhradu), ale vzhledem k výše uvedenému (velmi malá pravděpodobnost vážnějších potíží při nákaze) to podle mého názoru je zcela zbytečné. Doporučuji neznepříjemňovat si život zbytečnými starostmi...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: