Nález asc-h

Dobrý den. Jsem 6 měsíců po porodu a po šestinedělí mi našli nález a včera po výsledcích biopsie mi bylo sděleno, že musím jít na histologickou verifikaci - leep s nálezem ASC-H. Můžu být po zákroku v klidu nebo je možnost, že se to může vrátit nebo rozšířit? A dále by mě zajímalo, jak je možné, že nastala taková změna když dosud jsem byla zdravá a před těhotenstvím i během bylo vše v pořádku. To může být jen tak z ničeho nic? Ted jsem se se tu dočetla, že může být i přítel přenášečem. Můžu vyloučit úsudek, že by mě přítel podvedl? Moc děkuji za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, budu se snažit odpovědět na všechny otázky popořadě. 1. ASC-H je cytologická diagnoza z ročního stěru, znamená že na čípku jsou atypické buňky pravděpodobně nádorové, histologická verifikace je buď biopsie, kdy vám gynekolog uštípne kleštičkami vzorky z míst, která jsou kolposkopu (zvětšovací přístroj v ambulanci, kterým si váš čípek vždy prohlíží) nejpodezřelejší nebo leep -elektrickou kličkou se vytne z čípku různě velký kužel na histologii 2.po obou zákrocích se změny mohou objevit znovu 3. to, že je člověk před nemocí zdravý je přeci běžné a normální, drtivá většina lidí se rodí zdravá a postupem času k nemocem přichází 4. 93% rakoviny čípku je způsobeno infekcí HP virem, jen 7% je geneticky podmíněno. Přítel může být přenašeč, ovšem který přítel? Od nákazy do diagnozy rakovina uběhne cca 10 let, do změn, které popisujete pak cca 6-8let, chodila jste v té době se současným přítelem, neměla jiné sexuální kontakty? 5. Nemohu vyloučit, že vás přítel podvedl, stejně ale ani to, že vás nakazil předchozí partner a Vy pak současného partnera, stejný vir podle posledních poznatků způsobuje většinu rakoviny v krku - hltanu, můžete si tipnout, jak se mu tam dostal.P.S. podobné riziko pro Vás znamená rakovina konečníku jestliže praktikujete anální sex. Snad jsem odpověděl na všechno. 6. V případě, že by Vám chtěli hned provést leep, požádejte předtím o doporučení na expertní kolposkopii Hezký den.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: