Nateklé krční mandle

Dobrý den, prosím Vás o radu.V pondělí večer mě začalo pobolívat v krku, druhý den na mě přišla zimnice a natekla mi jedna mandle a večer jsem si dala Paralen na vypocení, samozřejmě jsem měla problém polknout a hned jsem začala užívat různé tabletky a čaje na tlumení. Ve středu(dnes) jsem raději zajela k lékaři, tem mi jen koukl do krku, řekl že mám nateklou pravou mandli a předepsal mi ATB Ospen 1500, jelikož zimnici od rána nemám a jen mě bolí polknutí, bílé flíčky na mandlích nemám, tak nevím zda ATB užívat, bohužel nejsem příznivcem těchto léků. je možné mi prosím poradit? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Lucie. Předně bych si dovolil podotknout, že nutnost užívání léků byste měla především probrat s tím lékařem, který Vás vyšetřil, měl Vám vysvětlit proč přistoupil k nasazení antibiotik. Při angíně, u které se předpokládá bakteriální původ (jednostrannost potíží by pro něj spíše svědčila...) je antibiotická léčba na místě a lék, který jste dostala je pak správně zvolen. I když se cítíte dobře, je potřeba léky dobrat (10 dnů) - v případě angíny nejde při antibiotické léčbě jen o urychlení zhojení krčních potíží, ale i o prevenci případných dlouhodobějších následků infekce (revmatická horečka...) - jejich pravděpodobnost je sice nízká, ale jde pak o závažný problém. Pokud Vám byl před nasazením léků proveden výtěr, je dobré se domluvit na dalším postupu podle jeho výsledků. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: