Natrzeny lytkovy sval a achilovka

Dobry den, 18. cervna jsem pri behani spatne slapla pricemz prvni diagnoza po provdeni sona byla "setreni struktury svalu asi 7cm nad patou s pruhy krve" a 4tydny plna fixace sadrou. Po sundani sadry mi po 3 dnech noha strasne otekla, takze znovu sono s vysledkem "v uponu briska patrna nehomogenita sval. vlaken a lehce vyssi echogenita oblasti a achilova slacha v celem prubehu vyrazne rozsirena a prosakla" a znovu na 10dni plna fixace. Po sundani sadry cca 10dni rehabilitace, nicmene achilovka stale modra, takze nove sono "vyraznejsi nehomogenita vlaken v uponu, kde vyrazne vyssi echogenita ventralne, dorzalne pak nehomogenni carovity hypoechogeni organizujici se hematom. Slacha stale vyrazne rozsirena". A plna fixace na dalsi 4 tydny. Je to odpovidajici zpusob lecby? Mam uz po treti sadru. Je mozne udelat jeste nejake dalsi vysetreni ci zvolit jiny typ lecby? Dekuji

Odpověď odborníka:

Je třeba ještě zhodnotit sonograficky, zda průchodnost tepen a žil dolní končetiny je v pořádku, pokud již nebylo prpovedeno. Postup je obvyklý, patrně ke zvážení nepřerušovaně přiložena sádra na dobu nejméně 3-4 týdny jen s její výměnou po snížení otoku. Nyní se sonografickou kontrolou by měla pokračovat pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci. Polohování konečtiny ve zvýšené poloze, domácí cvičení dle instruktáže, elastické obinadlo ještě dříve než se sleze ráno s postele. Jinak dle vyšetření ortopeda. Stav by se měl po 2 měsících již upravovat Výjimkou by mohl být sonograficky zjištěný větší defekt ve svalu nebo dokonce kostní změny. Vyšetření tyto změny může zcela spolehlivě vyloučit nebo potvrdit. Potom postup dle nálezu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: