Návaly bušení srdce, nervozita, úzkost

Dobrý den, cca rok mám návaly bušení srdce. Vypozorovala jsem, že je to často po jídle, po alkoholu (žádné závratné množství), po kávě (tu proto už nepiju). Začne to takovým nepříjemným pocitem stoupání nervozity (třeba jako před nějakou důležitou zkouškou), cítím jak mi buší srdce (tep mam v ten moment kolem 100-110). Když v ten moment sedím, nebo ležím, musím se okamžitě zvednout, začnu zhluboka dýchat a snažím se něco dělat, nějak to zaplašit. Je to takový hnusný pocit (jako že se zblázním, že bych nejradši "vyskočila z kůže", špatně se to popisuje). Byla jsem na EKG a sonu, obojí v pořádku. Také jsem měla holter EKG - výsledek mi po 10 dnech poslali domů poštou. Moc chytrá z toho nejsem,ale píše se tam, že můj průměrný denní tep je 92. Celý ten den jsem byla v klidu, nesportovala jsem ani se nevyskytlo nic, kvůli čemu bych se nervovala. Např. v 9:38h mi tep zničeho nic vyskočil na 128. V závěru té zprávy se píše: Sinusový rytmus. Extrasystolie ani tachikardie nenalezeny. V deníku uváděn 2x "nával" při tepu 93/min. Obvodní doktor mi dělal testy na štítnou žlázu a cukrovku, obojí v pořádku. Prosím Vás, nevíte co by to mohlo být? Jak se toho zbavit? Menší návaly mívám téměř denně, dvakrát ale byly tak silné, že jsem myslela že umřu, rozbrečela jsem se, protože jsem cítila že s tím nemůžu nic dělat, takový pocit zoufalství, úzkosti, paniky. Jak jsem psala, opravdu je to hodně často po jídle (když třeba jím naposledy odpoledne, pak až druhý den kolem 12h tak to bušení mám vždycky). Může to mít s jídlem nějakou souvislost? Můžete mi poradit, co v tu chvíli dělat, jak tep zpomalit? Moc děkuji za odpověď, hezký den. Hanka Z.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hanko! Podle popisu a podle popsaných výsledků vyšetření se pravděpodobně jedná o somatizaci. Vyhledejte sobě psychoterapii, případně péči lékaře celostní (holistické) medicíny. Neodkládejte to!

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
buseni srdce | Od: Honza | 5.8.2014 16:05
Ahoj Hanko mam to same a nvm co mam delat
koukam ze tenhle dotaz uz je 5 let stary tak kdyby
jsi se ozvala a napsala jestli ti neco pomohlo byl
bych vděčný děkuji Honza (emial .. Hanus-
Jan@email.cz )
reagovat
re:buseni srdce | Od: Andrea | 23.8.2016 22:19
Cetla jsem,ze tohle muze zpusobovat i
nedostatek magnezia. Zkousim brat,tak
uvidime...
reagovat
re:buseni srdce | Od: Martina | 26.1.2016 13:43
Ahoj, mám naprosto stejný problém už dva roky, prošla jsem haldou vyšetření a nic mi není, jen holter ukázal, že mám průměrná tep 100. Ale mám to v návalech jak popisuje Hanka, hlavně po jídle a po malé dávce alkoholu taky. A při stresu samozřejmě. Už jsme někdo přišel na to co s tím??? Předem díky a nějakou radu, je to unavné.
reagovat
re:re:buseni srdce | Od: Milan | 29.1.2017 08:21
Ahoj míval jsem tyhle problémy taky
dlouhou dobu jsem si myslel že ty
sileny záchvaty nemůžu vydržet jediný
co mě pomohlo byl nějakej prášek od
psychiatra tato diagnóza má dokonce
svůj název. Ono se to projevuje jako
nemoc srdce ale nikdo jiný než
psichous mě nepomohl tety stavy m
reagovat
re:buseni srdce | Od: Borek | 2.3.2015 11:34
Ahoj Honzo, dostal jsem se do stejného stavu jako ty a
Hanka a hledám řešení. Už jsi nějak pokročil? Jestli mas
zkušenost prosím napiš. Borek
reagovat
ale ne | Od: Brigitte | 3.7.2011 13:46
Ale kdepak, nepotřebujete psychiatra..já mám totéž, pravděpodobně máte nižší tlak a tělo tak reaguje na jídlo a a lkohol. Pravidelně jezte po malých porcích Neuvádějte tělo do šoků a snažte se sportovat, mělo by se to zlepšit.
reagovat
re:ale ne | Od: Mio | 30.1.2017 08:28
Zdravím všetkých ! Hanko a
ostatný čo máte s týmto
problem...
Mne sa to bohužial opakuje raz
za čas a k tomu ešte aj brnenie
na špičke jazyka..normalne skoro
ako keby vás mal vziať šlak :) -
robim si trošku srandu pretože
mňa takisto doktor chcel poslať k
psychologovi, tak som práskol
dvermi v jeho ordinácii a poslal
som ho dozadku.Pretože nieje
možne ak človeku dlho nič nieje a
nechodi k doktorovi s každou
prkotinou a zrazu po 4 rokoch sa
tam objaví s ozajstným
problémom a doc. vám povie ze
ste v podstate magor tak s týmto
som sa nezmieril. Dobre koniec o
mne.. Rozhodne sa zamerajte na
páteř hlavne krčnú , s problémom
som skončil na pohotovosti kde
mi neurolog urobil RTG a tam to
bolo 3-4 a 4-5 obratel mam
vzrasty ktore narušaju nervy a z
toho vznika moj problém. Na
margo tohoto nálezu som si
vybavil nejaké masáže ktoré
uvolnia stiahnuté svalstvo krku a
takisto doležité je navštívit
chiropraktika. Mne osobne
ponaprávala nejaké obratle v krku
a na hrudnej pateři , na druhý deň
mi prestal brnieť jazyk a problémy
sa začali tlmiť , samozrejme
spolu masáže a cvičenia. A
panická ataka? ano to je takisto
problém :) Kto by ju nemal ak je
napriklad sám doma s malými
detmi (ako som bol ja) a je mu
fakt na odpadnutie tak
samozrejme sa človek bojí a
samozrejme stresuje ... Ľudia ak
vám nepomože doktor tak
neváhajte ho vymeniť, Skoro
každý sa aj tak snaží búchať na
vás body ale existujú aj ozajstný
doktori ktorí vám pomožu tak len
do toho... pekný deň
reagovat
re:ale ne | Od: sirka | 4.5.2016 22:07
Pokud má Hanka bušení srdce spojené s návaly
úzkosti a někdy z toho i pláče, tak asi nepůjde
jenom o fyzickou potíž.
reagovat
re:re:ale ne | Od: Pavlinka | 25.8.2016 20:15
Trapi mne totez.Muslim,ze je to ze
stresu.Taky mi daji ten holter.V
krvi jen nedostatek drasliku,stitna
zlaza OK.Selest neni.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: