Nedoslýchavost

Dobrý den, po nachlazení, které trvalo delší dobu (asi 1 měsíc), slyší naše kolegyně špatně na levé ucho. Často jí v něm píská a lupe. Byla na návštěvě ORL, kde ji bylo doporučeno, aby se vrátila, až nebude mít rýmu. Na doporučení brala antibiotika (ZINNAT 500mg) na průdušky, kašel již nemá, ale rýma a problém s levým uchem přetrvává. Brala také XYZAL v domnění, že má alergii, ale žádná výrazná změna se neudála. Ve své situaci, ze které je nešťastná se obrací na internetové stránky. Jelikož nás, jako kolegyně, její situace velmi trápí, obracíme se proto na vaši radu. Děkujeme za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedený problém by měl být prvotně řešen s praktickým lékařem (m. j. otázka proč potíže s rýmou trvají takto dlouho, zda jde o infekci nebo případě jiný problém...), který předpokládám doporučí opětovné ORL vyšetření (má-li otoskop, může oblast zvukovodu a bubínku zhodnotit sám rovnou...) - příčinou poruchy sluchu je velmi pravděpodobně dysfunkce Eustachovy trubice v souvislosti s infekcí horních dýchacích cest (rýmou), není to ale jediná možnost. Požadavek z ORL ohledně vyšetření teprve až rýma ustoupí (skutečně to takto bylo kolegyni řečeno?) je poněkud podivný, pokud potíže trvají, není důvod kvůli tomu ORL vyšetření neprovést...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: