Nejistota ohledně boreliózy

Dobrý den, před týdnem jsem měl se v noci vzbudil menší křečí v lýtku (běžně na ně netrpím), následně se mi udělalo slabo a omdlel jsem. Pohotovost nic zásadního nezjistila. V týdnu potíže přetrvávaly - ve dne návaly slabosti (už bez omdlení), v noci slabost v lýtkách, výjimečně mravenčení v dlaních a prstech na rukách. Obvodní lékařka odebrala krev - zvýšené protilátky Borrelia IgG (přes 240!) a IgM (23,7 AU/ml). Mám nasazená antibiotika na 20 dní, pak kontrola na infekčním. ALE: lidé z okolí (zdravotní sestry apod.) mi tvrdí, že je to divný, že to nejsou příznaky boreliózy, že je podezřelý, že mi nedala neschopenku, že to chce aspoň neurologické vyšetření a tak. Takže bych rád věřil postupu své obvoďačky, ale jsem docela v nejistotě. Můžu poprosit o radu? Mám si radši zajít ještě někam? Je možné, že by ty vysoké hodnoty indikovaly i jiné onemocnění než boreliózu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Máte-li pozitivní protilátky IgG a IgM znamená to, že můžete prodělávat aktivní borreliovou infekci. Mnoho lidí prodělá borreliovou infekci bez jakýchkoliv potíží. Někteří mají kožní, kloubní nebo neurologické potíže. Slabosti v lýtkách , pocity na omdlení a brnění končetin s borreliosou souvistet může a nemusí . Může jít také o projevy jisté nervové lability a vystresovanosti. Nicméně neurologické vyšetření je na místě. Doporučuji si s obvodní lékařkou o vašich problémech znovu promluvit a zeptat se na její názor na možnost neurologických komplikací.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Častá stolice Je mi 30 let. Již asi týden mám častější stolici - téměř po...
  • Vyrážka Před několika dny se mi udělala krupicová vyrážka na rameni. Myslela...
  • Zalehnuté ucho Mám už měsíc zalehlé pravé ucho a občas mi tam divně hučí a...
  • Silná bolest třísel Ráda bych se vás optala na mé bolesti třísel. Trvají téměř...
  • Hellp syndrom Mám za sebou jedno těhotenství a prodělala jsem hellp syndrom...
  • Korová cysta ledviny Byla jsem na CT, tam mi mimo jiné našli "korová cysta...
 
Kam dál
 
 
Scintigrafie plic
Články: Scintigrafie plic
Scintigrafie (scinti) plic...
Výtažek z muškátu zatočí s každou virózou
Články: Výtažek z muškátu zatočí s každou virózou
V tradiční jihoafrické...
Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Články: Rakovina plic a CHOPN: rozdílné choroby se stejnými příznaky
Plicní nádory jsou smutným...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kouření ohrožuje i močový měchýř
Články: Kouření ohrožuje i močový měchýř
Pořád máte málo důvodů...
Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Články: Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Stále častěji se v naší...
Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Články: Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?
Bolest zad je velmi častým...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Články: Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Přichází jaro a s ním...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: