Nejistota na nohách, pocit houpavé chůze

Dobrý den paní doktorko. Začnu pěkně od začátku. Mám sedavé zaměstnání, ale dost sportuji. Karate, fitness, kolo, brusle.. sportování mám rád. V říjnu, minulého roku mi začaly zvláštní problémy, které jsem do té doby nikdy nepoznal. Šlo o chvilkové motání hlavy, nejistoty a slabosti na nohou. Po měsíci jsem šel k doktorovi. Vyšetření krve na všechno možné vč. bolerií apod. Vše, včetně tlaku absolutně v pořádku. Poslal mě tedy na neurologii. Tam jsem se dostal za další měsíc. Na neurologii mi udělali EEG, poslali na RTG páteře a vyšetření očí. Nic zvláštního se neprokázalo, jen lehčí blokáda páteře. Byl jsem poslán na magnetoterapii a rehabilitace s tím, že to bude od krční páteře, která byla ztuhlá. Tam jsem se dostal v prosinci a nyní mě čeká osmá, poslední návštěva. Musím říci, že za tu dobu mě opustilo motání hlavy, za což jsem moc rád a doufám, že to tak i zůstane. Problém s nestabilitou v nohách však zůstal. Ze začátku jsem bral tyto dva příznaky jako jeden celek, ale postupem času jsem vysledoval, že ten pocit nejistoty na nohách se děje po vztyku ze židle, křesla apod. zvlášť, pokud je delší než 30 minut. Nikdy ne po vztyku z lůžka. Postavím se, rozejdu se a začne cca 30 sekund dlouhé období, (někdy i déle) kdy jako bych necítil, co nohy dělají, cítím nestabilitu, jdu po vodě a nejvíc jakoby houpavý pocit mám, když jdu po schodech nahoru. Dost těžko se to popisuje. A vypadá to, že čím delší je doba sezení, tím je ten pocit silnější a trvá delší dobu. Pak tento pocit postupně ustoupí. Je ale hodně nepříjemný. Ještě dodám, že jinak v nohách necítím pocity mravenčení, nebo nějakou bolest, křeče apod. Na další neurologické vyšetření se dostanu za necelý měsíc, čekací doby jsou dlouhé. Chci se tedy zeptat na Váš názor, o jaký problém se může jednat, jestli je dočasný, nebo trvalý, jestli jste se s něčím podobným setkala. Přeci jen jsem nikoho s podobným problémem nepoznal. A jestli můžu sportovat a posilovat dál - samozřejmě s rozumem, nebo raději zatím nic moc nedělat a vyčkat na další vyšetření. Jinak v práci se snažím častěji protáhnout, chvilku si zacvičit rehabilitační cviky, projít se, mám i takový ten malý nafukovací míček za záda, beru magnesium, ale problém prostě zůstává dál. Z mého laického pohledu to vypadá, jakoby problém vznikal v oblasti bedrní páteře, protože když sedím přesně v pravém úhlu, tak tento problém nastává. Když si sednu jakoby víc naležato, (což vím, že se nemá) tak skoro vůbec ne. Za případné rady děkuji a přeji hezký den. Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podobné potíže mohou být příznakem více chorob, záleží i na nerurologickém nálezu. Dle vašeho popisu se asi nabízí bederní páteř, jako možný zdroj potíží. Zkuste cvičení, případně nějakou masáž. POkud potíže budou trvat, domluvíte se s neurologem na dalšímu postupu. JInak přiměřenou sportovní zátěží si nejspíše uškodit nemůžete. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
Články: Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
Zjištění, že miminko nejde...
Na průjmy a nevolnost platí i homeopatika
Články: Na průjmy a nevolnost platí i homeopatika
Zkažený žaludek, nevolnost...
Alergie na alkohol? Existuje!
Články: Alergie na alkohol? Existuje!
Když lidé mluví o alergii...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Kašel je zcela přirozený reflex těla
Články: Kašel je zcela přirozený reflex těla
Kašel je přirozený reflex...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: