Nesoustředěnost, zmatenost, dezorientace

  • Dotaz od: Jakub Viceník
  • Publikováno: 17.5.2016
  • uLékaře.cz

Dobrý den, je mi 15, mé potíže trvají půl roku, nejdříve přerušovaně (cca 2 měsíce), teď už trvale ... a nabývají pořád jiný charakter. Nedříve to byla pouze únava, taková zpomalenost ... před 2 měsíci to bylo na vrcholu a byla to absolutní dezorientace, zmatenost, nesoustředěnost .. byl jsem na tenisovém turnaji a často jsem šel i do jiné místnosti a až po několika krocích jsem si uvědomil co vlastně dělám. Momentálně jsem v takovém zklidněném stavu, ale nemá to konce .. abych upřesnil příznaky ... nejsem schopen se soustředit vůbec u ničeho .. často zapomínám obyčejná slova a mám pocit jako bych nebyl schopen vést normální řeč a nepřemýšlel u mluvení (I psaní).. pozdě reaguji na podměty ... například, hraji tenis .. zahraju podání a poté sleduji kurt .. trvá mi tak sekundu, dvě, než jsem opravdu "zvyklý" na ten kurt .. na ten pohled .. ještě k tenisu .. například nejsem schopen odhadnout přesnou vzdálenost míčku ... dále hraji na housle, absolutně nejsem schopen sledovat noty dopředu, takže hraji stále v takovém napětí, kdy kdykoliv můžu zkazit notu. Nebo také jsem zmatený v hledání repetice. Ve škole je můj hlavní problém paměť .. nejsem schopen se učit tak dobře, jak obvykle .. často by mi stačilo 20 minut, 3x-4x si vše přečíst a dost bych si mohl zapamatovat, takhle to ale bohužel nefunguje, musím si to číst neustále, a i přesto, že si npř. jednu stránku přečtu 5x pak si nevzpomenu, co tam bylo. Nesoustředěnost jako taková mě ale omezuje všude (npř. počítač, sledovaní seriálů, filmů, nemůžu dělat 1 věc pořádně, natož 2). Příznivě reaguje možná čerstvý vzduch, odpočinek, ale jakmile vstanu, nebo se vracím k činnosti, je to stále stejné. Účínek dosavadní léčby ... Navštívil jsem neurologii, psychiatrii, dětského doktora i psychologii... nikde mi nějak moc nepomohli... beru vitamíny (b6+ magnesium), dále si budu kupovat IQ a také beru před spaním tablety zvané "Hova". dále mi byl doporučen odpočinek, trénování pozornosti, ale stále nic nefunguje a už si nevím rady. Často kvůli tomuhle nemůžu mít dobrou náladu ... chvíli mě napadne myšlenka "Super, zítra budu hrát zápas" a po té si vzpomenu, že mám svůj stav... tímto moje nálada prostě klesá dolů. Děkuji moc za odpověď ...

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jakube. Z toho co píšete mám pocit, že by se u Vás mohlo jednat o poruchy typu ADHD, což znamená porucha aktivity a pozornosti. Většinou se tato porucha vyskytuje v raném dětství, ale může se začít projevovat i později. Věřím, že Vás to hodně trápí a z toho nemůžete mít dobrý pocit. ADHD se většinou léčí léky typu Ritalin, ale u Vás bych zkusila doporučit Stratteru, která funguje jiným mechanismem než Ritalin. Cvičení pozornosti se může zlepšit i pomoci Biofeedbacku, o něm můžete uvažovat s doporučením Vašeho pedopsychiatra. Samozřejmě existují i jiné způsoby trénování pozornosti a paměti při různých hrách nebo při luštění různých tajenek a sudoku. To, že zapomínáte slova může souviset i s tím, že přemýšlíte o více věcích najednou a pak Vám utíká smysl konverzace. Také nesmíme zapomínat, že nyní prožíváte adolescenci, což je velmi náročné na psychiku, hormony se bouří a mohou vyvolat i určitou nerovnováhu neuronů a neuromedátorů v mozku. Děkuji za Váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: