Nespavost

Dobrý den, mám problémy s nespavostí a kvalitním spánkem poté, co mi zubař navrtal asi trojklanný nerv a změnou skusu rozjel pravý čelistní kloub. Od té doby mám necitlivý licní sval, mimické a žvýkací a také to ovlivňuje spánkový. Snažím se to stále řešit, ale lékaře ani neví příčinu, honí mne po různých odděleních, tvrdí, že to mám psychosomatické. Prokazatelně mám dle krve zánět močového měchýře, beru již druhá antibiotika, předtím mne léčili jinými špatně. Prošla jsem si nedávno i akutním zánětem dásní, ad. Samozřejmě, že jsem psychicky a fyzicky vyčerpaná, mám chronickou bolest čelisti s zubů a přidala se i odblokovaná páteř, neustále mravenčení DK. Mám problémy s usnutím (beru tři prášky), ale spánek není kvalitní, jen málo hodin. MOhu koupit volně Melatonin nebo kdo jej předepíše? Mohu někde požádat o uvedení do umělého spánku či hypnózu, abych si odpočinula? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den . Pokud je spánek rušen bolestí ev nepříjemnými pocity v oblasti obličeje, může se jednat o tzv sekundární postižení trojklanného nervu. Je je potřeba řešit léky na tzv neuropatickou bolest, nikoliv léky na spaní. Stejně tak pokud je v noci mravenčení v dolních končetinách. Je potřeba provést i vyšetření neurologické k ujasnění příčin, vyloučení jiných onemocnění. Souvislost se zánětem močového měchýře bych přímou jistě neviděl. Problémy mohou nasedat i problém čistě se spuštením a udržením spánku. Toto podléhá jemným regulacím. Příčina potíží je někdy zasunutá v psychice v nezpracované starosti, nebo i depresi a dále vzniká naučená obava z neusnutí a jeho důsledků a celý začarovaný kruh. Zde pomáhají hlavně psychologické relaxační postupy, např Schultzův autogenní trénink apod. Hypnotika , pokud se začnou brát pravidelně, jsou nebezpečná. Nevím jakou kombinaci 3 léků na spasní berete, ale bude nutné asi postupovat po dohodě se svým lékařem jinak. Hypnoza v takovým stavech nemá smysl. Melatonin jako spánkový hormon je v ČR jen na předpis lékaře. Ale využití je u změn spánkového cyklu, kdy se pacient dostane do posunu napřed nebo nazad, nebo i po problémech při překonávání časových pásem při cestování, nemyslím si na Vaši kombinaci potíží je vhodný. Doporučuji obrátit se na neurologa, který se zabývá i více spánkou problematikou. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: