Nespavost

Celý život jsem naprosto neměla problémy se spánkem. V posledních pár měsících jsem vždy usnula velmi brzy, avšak začala jsem se probouzet mnohem dříve, než bylo potřeba. Přičítala jsem to věku (53 let). Před vánocemi nastal určitý neurologický problém, který mě poměrně dost vyděsil a se kterým jsem šla hned ke své lékařce, poté na neurologii, kde mi naordinovali Zoloft a Rivotril na anxiozní somatoformní poruchu. Vzhledem k dlouhým objednacím lhůtám nadále čekám na EEG, EMG a MR. Samozřejmě obavy mám nemalé a moje nervy pracují. Výsledkem je to, že jsem začala špatně spát. Nevím, zda má na tom podíl i Zoloft, který večer užívám. U televize začnu být velmi ospalá a zívám – a když si jdu lehnout (většinou kolem 22. hodiny), veškerá ospalost ze mě spadne a nedaří se usnout. Někdy zaberu, ale stává se mi, že jsem celou noc v bdělém stavu a brzy ráno vstávám neskutečně unavená a psychicky odrovnaná do práce. Beru si tedy Rivotril 0,25 mg před spaním, ale užívám jej s naprostým odporem, protože vím, že je silně návykový, a toho se opravdu bojím. Mám požádat neurologa o jiné léky? Jiný problém nemám, v zaměstnání i doma v rodině jsem spokojená a taky si toho moc vážím. Co mám dělat? Mám vyhledat odborníka na spánek nebo zachovat klidnou hlavu a čekat, že se situace po provedených vyšetřeních (až za měsíc) pomalu vrátí do pořádku. Je to bludný kruh.

Odpověď odborníka:

Osobně bych doporučila brát Zoloft ráno, rivotril večer. při krátkodobém užívání není riziko návyku veliké a může pomoct navodit správný spánkový rytmus. Důležitá je i spánková hygiena. Jistě můžete požádat neurologa i o jiné léky, pokud ty původní nejsou vyhovující, to je běžné. Možností jak léčit nespavost je více.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: