Nestabilné koleno

Dobrý deň, pred 5 rokmi mi robili plastiku predného krížneho väzu, tá sa podarila, no koleno mi zostalo mierne nestabilné smerom na jednu strany. Po vyšetrení mi ortopéd povedal, že mi slabšie drží postranný väz z vnútornej strany kolena (asi LCM) a po znovunabratí svalovej hmoty sa to zlepší. Aj po rehabilitácii a nabratí svalov na nohe cítim pri športe (aj s použitím ortézy) nestabilitu do tej jednej strany, preto už skoro nešportujem. Predpokladám, že niekoľkotýždňové znehybnenie kolena nepomôže keďže sú to už roky po zranení. čo mi odporúčate? Odmalička som hrával futbal a je to moja najväčšia záľuba.

Odpověď odborníka:

Operace předního zkříženého vazu plastika je na přesné vyvážení stability kolena vždy náročná. Boční fixační vaz kolena se nejlépe léčí bez operace. Samotný fotbal po plastice a poranění vazu je nejnáročnějěší sport pro koleno vubec. Pokud by bylo koleno značně nestabilní pro nefunkční boční vaz potom jeho operace, ale výsledky nejsou nejlepší. Proto doporučuji fotbál nehrát, najít si jiný sport nebo při náročněší sportovní činnosti používat dobře přilehlou a pevnou ortézu. Ne trvale.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: