Nevolnost při jídle, nadměrné pocení, odkapávání moči

Je mi 32 let a loni v červnu mi byl diagnostikován zvýšený krevní tlak (cca 140/95), na který od té doby užívám Hartil-H 12,5/2,5, který mi tlak upravuje na hodnoty cca 130/80. Dříve než mi byly nasazeny léky, byl jsem vyšetřen na EKG bez nálezu a na očním, kde mi byla nalezena drobná zraková vada (začal jsem nosit slabé brýle na dálku). Krátce poté, co jsem začal užívat Hartil-H jsem dostal hluboký kašel, který měsíc neustával (pravděpodobně jsem nastydl z klimatizace v autě, ale průběh onemocnění mohl ovlivňovat užívaný lék na tlak). Současně se v krku objevil hlen (bezbarvý), který jsem polykal a zřejmě on způsoboval nevolnosti a občasné zvracení. Paní doktorka mi tyto problémy léčila antibiotiky (celkem 4x), bez výraznějších úspěchů. Kašel zvolna ustával (v době kdy jsem žádná antibiotika nebral), ale hlen v krku mě trápil dál (například po vypití malého piva se hlen začal uvolňovat, byl polykán a následně vyvolával zvracení). V prosinci loňského roku jsem absolvoval vyšetření na ORL a kontrolu na množství cukru v krvi, vše bez nálezu. Tvorba hlenu začala ustávat samovolně (změnil jsem ale v té době značku čaje) až začátkem letošního roku. Od zahájení léčby do ledna jsem také zhubl o cca 4kg, nyní již váha neklesá. Přibližně od doby zahájení léčby pozoruji zvýšené pocení zvláště na hlavě, které se objevuje například při jídle v závodní jídelně (nyní téměř pravidelně, dříve jen za horkých dní, nebo po příliš horkém jídle), nebo při stravovacích problémech popisovaných níže. Velmi se také potím cestou do práce (jdu blíž k řece, lze předpokládat zvýšení vlhkosti vzduchu během cesty) a z práce, nebo při přechodu do jiné místnosti s jinou vlhkostí a teplotou. Přitom při zvýšené fyzické námaze zvýšené pocení nepozoruji (potím se normálně, přiměřeně k zátěži). Asi před dvěma měsíci jsem pozoroval i zvýšené noční pocení. K pocení nejspíš dochází při výraznější změně klimatických podmínek. (Dříve se mi poměrně často stávalo, že jsem při přechodu z teplejšího do chladnějšího místa dostal zimnici, která mě cca na 30 minut zcela paralyzovala – musel jsem do postele pod deku a čekat až klepavka přejde.) V poslední době se mi stává, že když jím větší (ale stále obvyklou), nebo upravenou jiným způsobem než na který jsem zvyklý, porci jídla, začnu se znenadání výrazně potit a je mi nevolno, že musím přestat jíst. Po obědě v závodní jídelně se cítím nafouknutý a hodně říhám (k tomu se obvykle potím) a to se mi stává i po vypití menšího množství piva v restauraci. Při stravování doma tento problém nemívám. Po snědení jídla v restauraci musím hodně říhat a obvykle se mi trochu i zvedne žaludek a potom se zas cítím dobře. (I dříve se mi stávalo, že pokud se například v závodní jídelně změnil kuchař, musel jsem si na jídla asi 2 měsíce zvykat, zpočátku mi bývalo nevolno relativně často, ale po uplynutí jisté doby už potom nikdy.) I přes tyto popisované problémy na sobě nepozoruji nějaké snížení fyzické výkonnosti. Mám sice sedavé zaměstnání, ale není pro mě problém vyrazit bez přípravy na pěší výlet kolem 35km, nebo vykonávat náročnější domácí práce, či středně dlouhý cyklistický výlet. Měl bych také ještě doplnit, že v posledních pěti letech trpím slabší paradentózou. Co by mohlo být příčinou popisovaných problémů? Myslíte, že jde spíš o zdravotní, nebo psychický problém, či kombinaci obou? Jaká vyšetření a kde mi doporučuje absolvovat? Jsem z Lovosic. Případně, jak se pokusit upravit životosprávu, aby došlo k minimalizaci výše popisovaných problémů? Dále bych se chtěl zeptat na jeden další problém. Po močení mi v močové trubici zůstává menší množství moči, které se uvolní po dosednutí na židli, nebo při přitlačení nohou k sobě. Nemyslím, že jde o klasický únik přímo z močového měchýře. Pravděpodobně, někde na začátku je močová trubice rozšířena a moč v ní zůstává (pokud místo dole pod údem zmáčknu, obvykle moč vyteče a k problému potom již nedochází). Lze takový problém léčit, a pokud ano jak? Může to být projev nějakého závažnějšího onemocnění? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Danieli, problém s kašlem může být i nežádoucí účinek Hartilu H - dokonce velmi typický. V tomto případě doporučuji navštívit vašeho lékaře a léčbu přehodnotit. Na snížení krevního tlaku existují i jiné léky, rovněž účinné. Problémy s chladem popisuje hodně pacientů, kteří mají snížený krevní tlak - pokud se sníží pod určitý práh, krev se centralizuje a tolik neproudí do periferních částí (ruce, nohy) a ty jsou pak chladnější. Člověk má pak pocit, že se nemůže zahřát. Jakmile pak zvýšíte příděl energie (např. horkým jídlem), můžete se zpotit. Pocení může být rovněž způsobeno užíváním Hartilu H. Pro popisované potíže s pravděpodobnou nesnášenlivostí některých jídel raději vyhledejte lékaře - gastroenterologa. Jinou příčinou kašle by totiž mohl být i reflux (potrava se dostává ze žaludku nahoru do jícnu), který se projevuje pálením žáhy, pocitem plnosti a velmi typicky právě kašlem. Co se týká močových problémů, může se jednat o možné začátky problémů se zvětšenou prostatou. Zvětšená prostata tlačí na močovou trubici a přerušuje tok moči. V každém případě doporučuji návštěvu urologa, aby zjistil příčinu a mohl navrhnout léčbu. Existují léky, které zároveň snižují tlak a zároveň pomáhají při zvětšené prostatě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: