Nízká hladina kortizolu

Dobrý den, poprvé v roce 2008 v imunologické ambulanci v Praze kam dojíždím kvůli chronické kopřivce , mi byla zjištěna snížená hladina kortizolu z krve 80 nmol/l (norma 120-750 nmol/l), kdy mě paní doktorka poslala na kontrolní odběr k mému praktickému lékaři v Brně. Tam jsem šla asi za 14 dní na kontrolní odběr a kortizol byl již v normě 480 nmol/l. Po půl roce mi byla opět zjištěna nížší hladina a to 88, To mě již paní doktorka poslala na endokrinologii, s tím, že ať udělají odběr oni a určí nějakou léčbu, protože již dlouhodobě (6 let beru střídavě kortikoidy), ale při odběrech ať jsem byla na kortikoidech nebo ne, tak hodnoty kolísaly. Paní doktorka z imunologie, mě poslala na endokrinologii s tím, že po vysazení kortikoidů, by bylo zapotřebí nasadit náhradí léčbu a to Hydrocortison, jenže paní doktorka z endokrinologie se tím nechce zabývat, prý jsou hodnoty rozházené z léčby kortikoidy. Jenže když kortikoidy vysadím a to postupné po malých dávkách, tak se mi dělá špatně, třepou se mi svaly a je mi často na omdlení, to paní doktorka ví ( za poslední dobu se mi to stává při léčbě kortikoidy, ty brát musím, protože se mi chron. kopřivka nelepší). Píši ale proto, že při posledních odběrech na endokrinologii a to 15.4/2010 mi byla zjištěna hodnota cortizolu 25 nmol/l a to jsem kortikoidy nebrala a odběr byl opět ráno v 7:00, jak jsem si zjistila, po ránu má být hodnota cortizolu nejvyšší. Přijde mi tato hodnota hodně nízká. Nehrozí mi do budoucna nějaké problémy s nadledvinkami, třeba, že by přestaly úplně pracovat nebo může nestále nízká hodnota značit nějaké onemocnění? Ještě pro doupřesnění, snížená hodnota mi byla zjištěna již ve 14 letech, kdy jsem brala kortikoidy asi 1 měsíc. Omlouvám se za rozsáhlý dotaz , ale zajímal by mne Váš názor na tuto nízkou hodnotu. Děkuji za odpověď Fatrdlová, 21 let

Odpověď odborníka:

Podle mého názoru je hladina kortizolu určitě ovlivněna braním kortikoidních hormonů v tabletkách, musí se také brát ohled na to, v kterou denní dobu byl odběr proveden. Myslím ale, že pokud berete kortikoidní hormony zevně / v tabletách/, není třeba žádného nahrazování -ani vám nic nehrozí. Poté, co se kortikoidů zbavíte (postupným vysozováním, na to pozor!, informace ohledně snižování kortikoidů v praxi naleznete zde: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-v-praxi-a-snizovani-davek____ ), bylo by potom vhodné udělat konzilium na "vyšším" pracovišti, nejlépe interního nebo imunologického oddělení. Tam zjistí, jak na tom vlastně nadledviny jsou. Existují speciální testy na funkci nadledvin a další doplńkové vyšetření -třeba CT. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: