Nízká saturace

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak moc je závažný můj problém. Mám noční, ale i denní dušnost, v noci mně to budí a proto mi neurolog zapůjčil přístroj na měření spánkové apnoe. Apnoické pauzy tam nebyly, ale bylo naměřeno 10% času, kde byla saturace pod 90%, nejčastěji 83%-86%, ale ojediněle i 64%, potom vyšetření ORL, plícní, alergologie, nic se nenašlo a nakonec kardiologie, kde v pořádku echo, jen na EKG dlouhé QTC 0,500. Mám docela obavy, protože vím, že srdce i mozek potřebuji dostatek kyslíku k tomu, aby dobře fungovaly. Lékařka to uzavřela jako příčina desaturace nejasná. Měla jsem ještě naději, že to bylo špatně naměřeno, ale při hospitalizaci v nemocnici-z jiných důvodu mi také bylo naměřeno občas pod 90%. Chci tedy vědět jaké komplikace mě čekají. Děkuji

Odpověď odborníka:

Paní Svobodová,
ve Vašem případě není dosud jasné, jaká je příčina Vaší dušnosti a je potřeba ji dále hledat. V tuto chvíli bych si nekladla dotaz, co Vás čeká. Obávám se, že Vám bohužel na to nikdo neodpoví dokud nebude zřejmá příčina potíží nebo dokud se nenajde řešení jak Vaše potíže zmírnit. Předpokládám, že zapůjčený přístroj od neurologa byl jenom na měření saturace. Hodnoty 83-86% jsou lehce snížené a řeší se trvají-li déle nebo pokud člověk udává subjektávní nedostatek dechu. Hodnota 64% je už hodně nízká. Snížená saturace je však příznak poruchy nikoli její příčina. Měření saturace nám sděluje jak člověk dýchá, ale neposkytuje žádné informace o tom, proč je dech třeba zhoršen. Pokud Vás projevy dušnosti v noci budí a přes den jste z toho unavená, doporučuji Vám dovyšetření polysomnografií ve specializovaném neurologickém centru pro poruchy spánku. Nevím,jestli je něco v Jižní Čechách, ale určitě by Vás na doporučení Vašeho neurologa vyšetřili v Praze ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, kde se již dlouho těmito poruchami zabývají. Jde o speciální přístroj,který kromě saturace měří i aktivitu svalů, aktivitu mozku, EKG, pohyby hrudníku atd. V noci spíte v nemocnici a máte na sobě mnoho elektrod. Na základě tohoto vyšetření lze mnohem přesněji určit zda trpíte Syndromem spánkové apnoe nebo ne a jaké léčení Vaše potíže vyžadují. U těžkých syndromů dostávají lidé na noc kyslíkový přístroj. Pokud se jako příčin dušnosti vyloučilo onemocnění srdce a ORL nezjistilo mechanický problém v krku z dalších příčin spánkové apnoe bývá někdy snížená funkce štítné žlázy a v neposlední řadě i porucha mozku. TPoruchu mozku právě může odhalit polysomnografie a dle ní se poté můžete s neurology domluvit na dalším léčebném postupu. Je nezbytné pokračovat ve Vašem vyšetřování. přeji příjemný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+31 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x