Nízký krevní tlak

Dobrý den, každý den piju šálek kávy a ráno si ráda dávám i černý čaj. Poslední dobou se mi stává, že mne občas brní ruce, hlava, občas se mi i motá hlava. Vypozorovala jsem, že by to mohlo být z kávy a černého čaje, z nedostatku tekutin, jestli je to možné. Když si kávu nedám, tak problémy nejsou. Nastanou vždy po 3 hodinách po vypití kávy. Nemůžu být v klidu, musím se pohybovat, aby problémy přestaly. Nedávno jsem vypila kávu a za 2hodiny jsem jela jako spolujezdec do města. Měla jsem pocit, že musím z auta vyskočit, cítila jsem velký neklid, potily se ruce a byly studené. Zdá se mi, že káva nebo černý čaj mi krevní tlak snižují. Potřebuji pak pohyb, jednou jsem si dala i slivovici a ta mi pomohla. Může to být nízký krevní tlak? Jsem hubená a vysoká, pohybu mám dost s dvěma malými dětmi. Krevní tlak mám 105/80. Budu Vás obtěžovat ještě s jedním dotazem, který se týká zase mého manžela (34let). Postihly ho také podobné potíže. On bere Sectral 400 kvůli občasné srdeční fibrilaci. Bere ho už třetím rokem. Vždy kouřil. Před třemi měsíci přestal kouřit a nedávno se mu objevily občasné problémy s brněním končetin, motáním hlavy, pocitem na zvracení. Manžel měl vyšší krevní tlak, Sectral krevní tlak snižuje. Je možné, že by se krevní tlak ještě snížil tím, že přestal s kouřením, myslím abstinenční příznaky. Neměl žádné nikotinové náplasti apod., když přestával s kouřením. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže mohou souviset s nedostatečnou hydratací (káva odvodňuje), podobné potíže však mohou být i od krční páteře. Doporučuji vysadit konzumaci kávy a čaje a zavést správný pitný režim. Manžel by si měl při potížích přeměřit tlak.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: