Norethisteron, gravidita, cs

Dobrý den, jsem těhotná, mimi plánované, ale kvůli dovolené a posunu menses jsem od lékaře koncem září dostala balení Norethisteronu. Bala jsem po dobu 12 dní 2 tbl. denně. Předtím jsem byla na kontrole, a dělala si test - negativní. Po návratu a vysazení léku se ale menses nedostavila a asi za měsíc jsem zjistila, že jsem těhotná! Při čtení příbalového letáku jsem byla dosti vyděšená, lékař však celkem v klidu. Mimčo se vyvíjí dobře, ale dle výpočtů TP dle UZ jsem musela být těhotná již min. 14 před dovolenou. Test a ani lékař to neodhalili. Nebyla jsem ani nikterak poučená a mám velké obavy, aby tím nebylo děťátko poškozené. Je mi 26 let, primigravidita, celkem bez obtíží. NIKDE jsem se nedočatla a NIKDO mi nebyl schopen říci, co by mimču hrozilo konkrétně, proto Vás moc prosím, zda-li by jste mi toto mohla zjistit. Druhý dotez se týká mého CS, odp očátku bezproblémové těhotenství, avšak od 24tt CS 2, 29tt CS skoro 5, břicho mi netvrdne, mám klidový režim, a Magnézium 1 - 2 denně. Jsem na PN, ale dodělávám VŠ ... jaké jsou příčiny takového obrazu na čípku? Přeci to nemůže být jen pohybovou aktivitou či psychikou? Podílí se na tom i anamotnický faktor, jak mám nález ovlivnit, když prakticky jen ležím, jsem bez zátěže. Co mi hrozí? Do kdy mohu MAgnoslava užívat? A proč nejsou v praxi i jiné techniky, aby mi můj "chlapeček" nevypadnul předčasně.? Děkuji velmi za odpověď. S přáním pěkného dne D.I.

Odpověď odborníka:

dobrý den, noresthisteron je gestagen-hormon, který se ve velkém množství produkuje v graviditě.gestagenní preparáty se podávají i v graviditě v 1.trimestru k udržení těhotenství (pokud je problém).nebojte se, budete měla jste screening na vady v 1. a 2.trimestru. horší než noresthisteron by byla antikoncepce.těhotenství se dá odhalit v časném stadiu z krve, testy jsou později a na ultrazvuku až nejdříve po 4-5 týdnech. co se týče otvírání, je na zvážení hospitalizace,ale to musí posoudit Váš gynekolog.tablety horčíku (magnesia) můžete užívat až 4x2tbl, magnosolv (pytlíčky) 1-2 za den.podle dotazu nevím, jaký preparát užíváte.hořčík se užívá do36.ukončeného týdne.progrese poroního nálezu může být (a často bývá) způsobena infekcí.laboratorně se zjistí z krve (CPR,krevní obraz - leukocytová řada) nebo ze stěru z pochvy a čípku.může se jednat o vaginální zánět nebo infekce čípku (chlamydie, mykoplasmata).vyšší preparát než hořčík je gynipral, ten se užívá jen v nejnutnějších případech,kdy jsou kontrakce nebo hodně dráždivá děloha před 34.týdnem, má dost nežádoucích učinků a podává se za hospitalizace.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Norethisteron | Od: Radka | 29.9.2014 09:14
Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko.
Antikoncepci neberu již rok. Ale snažíme se teprve
nyní. Ale nyní beru lék Norethisteron. Tak se chci
zeptat, zda je možné otěhotnět když tento lék beru a
pokud ano, může to nějak plod ohrozit?? Děkuji za
odpověď.
reagovat
Norethisteron | Od: Radka | 29.9.2014 09:13
Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko.
Antikoncepci neberu již rok. Ale snažíme se teprve
nyní. Ale nyní beru lék Norethisteron. Tak se chci
zeptat, zda je možné otěhotnět když tento lék beru a
pokud ano, může to nějak plod ohrozit?? Děkuji za
odpověď.
reagovat
re:Norethisteron | Od: uLekare.cz | 29.9.2014 09:37
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: