Nosní polyp v těhotenství

Moje přítelkyně je v 18 týdnu těhotenství a udělal se jí polyp v nose. Lékaři s tím zatím nechtějí skoro nic mít, ani laserem jí ho nechtějí odstranit. Pokud by se prý operovalo ještě před porodem, je riziko porodu. Mohl bych se zeptat na Vaše zkušenosti nebo doporučení? Jaká by mohla by rizika, kdyby přítelkyně podstoupila zákrok před porodem a jaká by byla rizika uskutečnění zákroku po porodu? Velice děkuji.

Odpověď odborníka:

Vaše otázka je pojata opravdu velmi široce a obávám se, že není možné jí v úplnosti zde zodpovědět. Riziko místního zákroku k odstranění polypu (laser či jiné nové "neskalpelové" metody) pro graviditu považuji za velmi nízké, ale v graviditě je na místě vyhnout se pokud možno všem rizikům "navíc". Nejdůležitější otázkou je, zda je opravdu nutné polyp řešit již během těhotenství (chápu, že může přítelkyni způsobovat nezanedbatelné potíže, ale přece jen nejde o stav, který je nutno řešit urgentně...). Rizikem operace je hlavně možnost komplikací, např. silného krvácení, které by již mohlo vyústit ve stavy nebo si vyžádat léčebné postupy, jejichž vliv na plod by nepříznivý být mohl. A nosní sliznice je v graviditě obecně ke krvácení náchylnější. Je nutné probrat věc znovu s příslušným ošetřujícím lékařem, který zná přesný ORL nález a i ostatní informace o zdravotním stavu přítelkyně a tudíž dokáže příslušná rizika zhodnotit lépe. Riziko zákroku je obecně nízké, ještě nižší bude ale po porodu (a šestinedělí) a zda problém do té doby "počká", záleží na rozsahu nálezu a míře způsobovaných potíží.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: