Oac a celková anestezie

Dobrý den, pane doktore, je mi 34 let, jsem vcelku zdravá nekuřačka a za 16 dní mě čeká asi 30 minutový zákrok v celkové anestezii. Mám heterozygotní mutaci MTHFR, ale hladina homocysteinu je 11,50. Beru antikoncepci Lyndinette a v den operace beru poslední, potom již nebudu v braní pokračovat. Chci se zeptat, zda mohu být v klidu z hlediska rizika vzniku trombu vzhledem k antikoncepci. Hladinu homocysteinu mám v normě, zde se ještě chci zeptat, zda k této normální hladině homocysteinu nemohlo třeba dojít vlivem 2 měsíčního braní bioaktivního selenu a zinku, který obsahuje i vitamín B6, který má na hladinu homocysteinu vliv? Jinak výsledky koagulace jsou všechny fyziologické. Snažím se hodně pít a jsem aktivní člověk se zdravou váhou. Děkuji mnohokrát za Váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepce bohužel tendenci k trombózám podporuje a její vliv zde dne na den nezmizí. Důležité je, o jaký zákrok se jedná a jak rychle budete moci chodit. Předpokládám, že se jedná o nějakou drobnost a během několika hodin po zákroku budete plně mobilní. Krom klasických bandáží by ve Vašem případě byla vhodná i aplikace nízkomolekulárního heparinu, tedy látky na "ředění krve", v případě že budete brzo plně mobilní postačí jen krátkodobě.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: