Oči

Dobrý den, už více než 2 roky mám velmi specifický neurooftalmologický problém. Jednoznačná dg. nebyla v podstatě stanovena. Objevilo se u mě snížení vizu obou očí, diplopiem strabismus. V počátku onemocnneí byl patrný i edém obou papil, dnes je občasný knoflíčkový edém většinou levé papily. MR- byla bez nálezu, VEP- nejednoznačný nález, na ERG- prokázalo makulopathii, na obou očích mi chybí konvergence.Mám většinu doby i zánět rohovek. Ale jde o to, že nikdy nebyla stanovena jasná příčina. Nejdříve bylo usuzovano na pseudotumor mozku- ale to mi přišlo jako úniková dg., mám trvale pozitivní testy na HSV1,2- bral jsem a beru stáel herpesin, zovirax v tabletách. Ale nemám z ěnho už žádný výrazný efekt a příjde mi, že je problém v tom, že na počátku léčby efekt tam byl, zlepšila se do určité míry diplopie-byla tam i myositida očních svalů- na to efekt mělo. jde mi o to jestli to má být trvalý stav, kdy poslední dvě očařky jsou v protikladném názoru, kdy jedna to už bere jako setrvalý stav a druhá je toho názoru, že pokud je to v mozku byla by potřebná infuzní léčba. Jenže já už byl na mnoha klinických pracovištích a všude to bylo stejné. Infekce proč? a nic jiného jako příčinu nenašli. Tak má otázka zní jestli by to mohla být jednoznačně infekční příčina. Všude si mě přehazují jako horký brambor. Oční klinika HK, Olomouc, ortoptická pracoviště. Jestli by mělo cenu podstoupit vyšetření ještě někde jinde?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zkuste to, určitě to nevzdávejte, někdy trvá dlouhou dobu než se určí diagnosa a také se může situace v očích měnit a lékaři pak mohou zareagovat lépe na vaše problémy, protože stav se pozmění. Určitě ještě navštivte jiné pracoviště, je to tzv."second opinion", druhý názor", na západě velmi běžný postup. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: