Očkování v pediatrii

Dobrý den. Prosím o radu. Mám dceru předčasně narozenou ve 31.tydnu. Očkování měla jinak rozložené, infanrix, obrnu, žloutenku zvlášť. 1.6. ji vypukly Neštovice, nyní už v pořádku. Zajímá mne očkování. Koncem července má dostat poslední žloutenku, v lednu obrnu. Priorix ještě vůbec nemá, ma hraniční hodnotu NK buněk, užívá Bronchovaxom, na podzim imunor. Také Ecobec. V září jde do školky, je ji nyni 2, 6 roku. Pediatr nám potvrzení do MS vydá, mmr bude očkováno později ze zdravotních. důvodu. Zajímá mne toto: Pokud dcera nastoupí do MS bez očkování priorixem, hrozí jí, že se nakazí spalničkám, priusnicemi, zardenkami? Mohla by být očkovaná nyní v srpnu i přez výše uvedené( snížené NK buňky, Bronchovaxom...)? Mohu čekat horší vedlejší účinky? Co poradite? Velmi děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování Priorix je doporučováno před nástupem do kolektivu, protože bohužel jak spalničky, tak přiušnice se v oj.případech vyskytují a pokud dítě není očkováno, hrozí samozřejmě nákaza. Jedná se o živou, oslabenou vakcínu, která by se neměla aplikovat v případě infektu dítěte, bývají u ní více reakce ve smyslu teploty a vyrážky až s týdenním odstupem po očkování. Ve vašem případě bych toto očkování ev. ještě posunula-tak jak píšete, ale velmi bych zvážila, jestli je nutné, aby dítě ve věku necelých 3 let, které užívá Bronchovaxom, Imunor, má tedy nejspíše nějaké recidivující infekce a není plně očkováno, nastoupilo do kolektivu. Nebylo by lepší nástup ještě posunout, třeba aspoň na jaro 2017, na podzim dítě v klidu doočkovat, počkat na kontrolní lab. odběry apod.? I starší děti, bez zdravotních potíží po nástupu do MŠ bývají často nemocné, natož pak dítě oslabené, řádně neočkované. Opravdu zvažte, jestli je to nutné, pokud musíte nastoupit do práce, dát dítě do školky, jestli by to přechodně nešlo vyřešit hlídáním pomocí babičky apod. Pro dítě by to v tomto případě bylo určitě lepší. S pozdravem, J.Kandrnálová

MUDr. Jitka Kandrnálová
MUDr. Jitka Kandrnálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Soukromá ordinace pro děti a dorost, Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: