Ocni zanety

dobry den, jiz 5x za sebou jsme mela antibiotika do oci po nalezu stafilokoka a take clebsiely. Bohuzel zadne z techto kapek neresi problem. Porad me oci rezou a jsou cervene.Je to k nevydrzeni. Rada bych se zeptala, jak je mozne, ze leky na miru urcene v zavislosti na steru nejsou ucinne a co to muze byt. Dale bych rada vedela, zda je to nakazlive. Mam malou dceru. diky predem VK

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ačkoli jste dostala antibiotika dle mikrobiologického nálezu, tj.očekáváte, že budou na sto procent účinná, nemusí tomu tak bohužel být. Lék nemusí dostatečně k bakteriím pronikat (pozor na pečlivé dodržení dávkování!!!), bakterie mohou během léčby získat odolnost proti léku, nebo i po zaléčení ("vybití bakterií") může zůstat oko podrážděné. Také může být vhodné přeléčit Vás vhodným antibiotikem celkově - krví se dostane i tam, kam se kapkami do oka nedostane. Pokud Vám dcerka nesahá do očí nebo pokud nemáte infekci i jinde (v dýchacích cestách hlavně), tak se nemusíte obávat, že byste ji nakazila. Jinak pálení a řezání oka často způsobuje virový zánět spojivek, teoreticky je možné i to, že k bakteriální infekci máte nyní virózu a ta dělá problémy. Nebo, opět teoreticky, můžete mít po pěti různých ATB v oblasti oka další, jinou bakterii nebo kvasinky, které nyní dělají problémy. Lépe Vám vše vysvětlí a ozřejmí Váš oční lékař, doporučuji podrobně se ho na vše vyptat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: