Oční vada

Dcera (4 roky) od 1roku nosí brýle. Oční vada VOP +4,5 -3 cyl 180 VOL +6,00 -3 cyl 160 a k tomu ještě horizontální nystagmus, na neurologii bez nálezu. Brýle nosí poctivě, ale jediná změna, která proběhla nyní po třech letech je zhoršení na VOL +6,25. Zajímalo by mě čím to může být, může to být způsobeno špatnou korekcí? Dcera tvrdí, že i bez brýlí vidí dobře. Nevím, jak si s tím poradit, jestli ještě zajít k jinému lékaři, nebo co udělat, aby se konečně vada začala zlepšovat.

Odpověď odborníka:

Jako první je třeba podotknout, že nošení brýlí je řešením dioptrické vady, ne její léčbou. Jsou rovněž prevencí před vznikem tupozrakosti a umožňují co nejlepší vývoj zrakových funkcí. Jestli se plusová vada bude snižovat záleží na vývoji oka (zda povyroste do délky, k čemuž by s růstem těla mělo docházet).Ovšem může se i stát, že vada bude stabilní po celý život. Astigmatismus (-3,0 D v ose 180° u pravého oka) bývá většinou stabilní po celý život a mění se jen minimálně. Chápu, že z Vašeho pohledu se to tak může jevit, ale při změně dioptrií o 0,25D nelze hovořit o zhoršení, spíše bych to nazval úpravou na základě zpřesňování vyšetření jak dítě lépe spolupracuje. Nystagmus je neurologická porucha a jako taková je trvalá a ta se nevyléčí.
Dítě jejího věku nemá tak vysoké nároky na zrakovou ostrost a proto říká, že vidí i bez brýlí. Ona je to pravda, ale vidění tak ostré jako s nimi. A právě ta ostrost je důležitá pro další vývoj zraku. I kdyby byla korekce špatná, tak neovlivní další vývoj dioptrií. Mohlo by dojít k negativnímu vlivu na zrakových funkcích, ale toho bych se neobával. Protože tak velká chyba v předpise by znamenala, že dítě přes brýle uvidí hůře než bez nich, což nepopisujete. Samozřejmě pokud máte pocit, že potřebujete stav ještě zkonzultovat jinde, tak na to máte právo. K vaší poslední otázce....vývoj dioptrií nemáte možnost nijak ovlivnit a vývoj zrakových funkcí podpoříte právě nošením brýlí a stimulací zraku pomocí drobných her do blízka (obkreslování, skládání menšího lega apd.)

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Těžké nohy? Venotonika zlehčí váš krok
Články: Těžké nohy? Venotonika zlehčí váš krok
Pocit těžkých nohou obvykle...
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Žloutenka a tetování: minimalizujte rizika
Články: Žloutenka a tetování: minimalizujte rizika
Chcete podtrhnout svoji...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: