Odebrání dudlíku

Dobrý den, synovi je 1,5roku a stále neusne bez dudlíku. Když se v noci vzbudí, má ho i 2 hod., než opět usne. Někdy ho vyžaduje několikrát za noc. Když mu ho nechci dát, následuje pláč, který nevydržím. Konejšení jinými způsoby nepomáhá. Mám obavy o jeho vývoj chrupu. Nemáte radu, jak nejšetrněji ho na dudlík odnaučit? Je to lepší nyní, když ještě neumí moc mluvit, nebo později? Dá si takovou věc dítě později vysvětlit? Děkuji za radu

Odpověď odborníka:

Není důvod k žádným obavám. Je lepší dudlík než cucání palce. V pozdějším věku se dá dítěti vysvětlit, že dudlík odnesl např. sv. Mikuláš, ale cucání palce je téměř neodnaučitelné, někdy přetrvává až do školního věku a dokonce i do dospělosti! Navíc může vést k nevratnému poškození prstu a nehtového lůžka. Z těchto důvodů bych se přiklonila s dudlíku, cucání do 3 let ještě není žádný problém. Pokud by ho dítě vyžadovalo i v pozdějším věku, doporučovala bych např. toho Mikuláše apod. Pokud dítě cucá s přestávkami, vývoj chrupu není ohrožen. Berte to tak, že dítě pro své uklidnění nemá nic jiného, dospělý si dá cigaretu nebo panáka atd., ale dítě má jen ten dudlík.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příčinou vysokého tlaku může být nádor
Články: Příčinou vysokého tlaku může být nádor
Existuje více důvodů ke...
Implantologické ošetření aneb Jak se vyznat v zubních náhradách
Interrupce
Články: Interrupce
Mnoho žen se po prodělaném...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Články: Co jste možná nevěděli o Crohnovi a kolitidě...
Nespecifické střevní záněty...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Na záděrky platí prevence!
Články: Na záděrky platí prevence!
Suchá a odrostlá kůžička u...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: