Odstranění ganglia na prstu pravé ruky

Vážená paní doktorko, na pravém palci mám asi půlcentimetrovou bulku, dle všeho jde o ganglion. Jaké jsou možnosti léčby? Nechci s tím hned na chirurgii, problém by nebyl zákrok, ale to, že bych pak nemohl palec řádně užívat po dobu dvou týdnů. Radši bych nejdřív zkusil pouze odsátí obsahu, dle mého názoru by toto měla zvládnou i praktická lékařka. Větší zákrok leda až když by toto nepomáhalo. Jaký postup mi doporučujete, zajít k lékaři nebo rovnou na chirurgii? Obávám se, aby hned nechtěli provádět zákrok, zvl. v době dovolených by se mi to teď nehodilo. Občas to tlačí a připadá mi, že se to zvětšuje. Děkuji předem za Vaše doporučení. PS foto neposílám, ono to chce vidět při různých polohách palce, navíc jednou rukou bych to těžko fotil.

Odpověď odborníka:

Takto Vám nemohu potvrdit, že se jedná skutečně o ganglion. Pokud ano, jsou možnosti následující. Malé ganglion, které nebolí a nijak Vás neobtěžuje, není nutné odstraňovat. Pokud ganglion bolí, omezuje hybnost nebo si ho z jiného důvodu přejete odstranit, tak se skutečně většinou začíná tzv. aspirací neboli prostým napíchnutím a odsátím obsahu, někdy doplněným o aplikaci kortikoidů do dutiny. To se ale nepodaří vždy, někdy je obsah příliš hustý, navíc po takové léčbě může ganglion znovu narůst. Alternativně někteří lékaři doporučují znehybnění postižení oblasti (dlaha), masti s protizánětlivým účinkem či některé postupy fyzioterapie (magnet, ultrazvuk, laser). U těchto metod je efekt nejistý. Pokud nezaberou zmíněné metody, přistupuje se k chirurgickému odstranění. To se provádí většinou jen v místním znecitlivění. Po operaci je nutné nosit několik týdnů znehybňující dlahu, aby mohlo dojít k srůstu operovaných šlach. I u chirurgické léčby je bohužel určité riziko recidivy (znovuobjevení). Jestli si Vaše praktická lékařka troufne na aspiraci, to netuším, ale většinou tento výkon PL spíše neprovádí. Přeci jen je lepší, aby výkon prováděl lékař, který běžné podobné výkony provádí - tedy chirurg či ortoped, nejlépe takový, který má zkušenosti přímo v oboru chirurgie ruky. I tak bude nejvhodnější navštívit Vaši praktickou lékařku - ta posoudí, zdali se skutečně jedná o ganglion, a domluvíte se s ní na dalším postupu. I pokud dojde na chirurgii, nemusíte se obávat, že by Vás do zákroku někdo nutil. Vůbec nejde o urgentní výkon a jeho načasování bude záležet vlastně jen na Vás. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
gangliom | Od: helena-veverkova | 10.10.2016 13:25
hezký komentář též mám na prstu mudr
odoperoval a narostl znovu po další
návštěvě řekl že to nebude řešit naroste
to vymáčknu dám mastičku a opět čekám
až naroste ach jo
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: