Odstranění krčních mandlí

Obvodní lékař mě poslal na ORL vyšetření ke zváženi tonsilektomie.ATB jsem měla za poslední rok 4 krát.avšak výtěr z krku mi byl proveden 2 krát a pokaždé s běžnou orofaryngeální florou.krevní výsledky také v normě.u poslední ,, angíny'' jsem si našla jeden čep i poslední den braní ATB.Přitom výtěr mi byl uděl druhý den braní ATB.Proč mi vlastně doktor ATB předepisuje, když bez výtěru nepozná pravou angínu.Myslíte si že je u mě odstranění mandlí potřeba? Předtím jsem měla jednou angínu a pak až v dětství.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Rozhodování o odstranění mandlí musí vzít v úvahu celou řadu detailů, které z Vašeho dotazu nejsou patrné, takže se omlouvám, ale zda to je nebo není potřeba Vám takto přes poradnu opravdu nemohu na 100% říci. Myslím ale, že to v daném případě nebude bezpodmínečně nutné a záleží tudíž samozřejmě i na Vašem postoji. Ohledně léčebného a diagnostického postupu - jisté rozlišení "pravé" (předpokládám, že máte na mysli streptokokové - "spálové") angíny od např. virové angíny není jen dle tělesného vyšetření možné a nasazení antibiotik by tudíž podle možností mělo předcházet mikrobiologické vyšetření - výtěr (ne vždy je to ale z různých důvodů realizovatelné). Je pravda, že provádět výtěr 2. den ATB léčby je k ničemu. Přítomnost čepu neznamená sama o sobě neúspěch léčby. Doporučuji vhodnost tonsilektomie probrat především s ORL lékařem při vyšetření a dále - vzhledem k tomu, že Váš dotaz působí dojmem, že nejste spokojena s postupem Vašeho praktického lékaře - se vždy v případě jakékoliv nesrovnalosti obracet rovnou na něj, svůj postup by Vám samozřejmě měl vždy vysvětlit...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: