Omdlévání, slbost, vysoký krevní tlak

Dobrý den, Vážení, prosím o radu týkající se mého tatínka, ročník 1959, váha 88kg, výška 184cm. V 17. letech měl těžký úraz PDK, v současnosti chodí, cca. 6 let o fr.holích a léčí se v centru bolesti ve FN Plzeň, atrofie svalstva v PDK, přitom nepochopitelný nárůst nervových vláken,ovšem bez jakýchkoli změn k lepšímu,na LDK artroza v koleně a kyčli z přetěžování končetiny,atd., bere silné dávky léčiv na bolest,dříve tramal, nyní neurotin, náplasti, opiáty, občas injekce proti bolesti, neznám přesný název, často musí brát léky na žaludek pro bolesti žaludku, často mu pomůže i sklenička piva, ale není schopen se občas najíst, protože je mu špatně, to ovšem není to úplně nejdůležitější. Poslední 3 roky se přidalo omdlévání, půl roku zpět omdlévá zcela bez příčiny, občas nakupuje v obchodě a praští sebou mezi regály,stává se to i několikrát denně, doma se rychleji zvedne, nebo jde jen v klidu po bytě a náhle omdlí, černo před očima a leží, často cítí, že jde na něj omdlení a už si sedá neb lehá automaticky sám, během pár vteřin je zase v pořádku, ale musí se ihned napít a vzít lék na vys.krevní tlak pod jazyk, trpí tedy dále vysokým krevním tlakem a je na něj léčen, několikrát je po monitoringu srdce - Holter (24 hod.,dále byl monitorován týden), srdce v pořádku, bez zjevných poruch, ovšem u vys.krev.tl. příčina neznámá. Nyní se stane, že večer v klidu u TV náhle černo před očima, začne ho brnět tělo, hor. končetiny, nemůže se pohnout, atp. když přijede rychlá sanitka odvezou ho na infuzi a je zase relativ. v pořádku doma, ale další den je omdlévání zase stejné. Před rokem magnetic.rezonance krčních tepen, také vše o.k., nyní zkouška na otočném a poloh. lůžku, zda to není poruchou ve středním uchu, také vše v pořádku. Předpokladáme též degenerativní změny na páteři (krční) z důsledku nošení fr.holí, a uvolňování se na bolavé PDK. Vyšetření páteře před několika lety a zjištěn silný míšní kanál a páteř prý bez poruch, v současné době ovše vyšetření nebylo provedeno. Nyní se přidávají deprese s myšlenkami na smrt - jako vysvobození od bolesti a dalších zdravotních komplikací, které se den ode dne přidávají. Z čehož je celá rodina hodně špatná, když nelze nijak pomoci. Chřadne doslova před očima, přidává se únava, není schopen ujít víc jak jeden kilometr kvůli PDK a LDK. Trpí neustálími bolestmi. Jinak je tatínek velký bojovník a nikdy si nic příliš nepřipouští k tělu, rve se s tím spíš sám v sobě a do nedávna čekal na nějaký zázrak. Psychologa ani psychiatra navštívit nechce, cítí se být silnější než "oni", a prý nepotřebuje žádné takové vyšetření. Byť sezení s psychiatrem podstupuje 1x za rok v centru bolesti. Ovšem s přibívajícími komplikacemi a prozatím s žádnou léčbou tohoto omdlévání a všech zdrav. komplikací ztrácí naději, protože není nalezena příčina, nemůže/me se hnout z místa, už nevíme za jakým lékařem jít, aby nám řekl, jaké další léčebné metody podstoupit a co učinit pro zjištění příčiny omdlévání, které je pro něj velmi vysilující. Předpokládám, že nebude jednoduché odpovědět, ale cokoli dalšího nám velice pomůže. Prosím Vás o radu co podstoupit a koho vyhledat dále. Děkuji moc za jakoukoli odpověď a jsem s pozdravem. Simona Šilingová

Odpověď odborníka:

Dobrý večer.Nesmírně si vážím Vašeho vztahu k tatínkovi.Určitě je to skvělý člověk,když vychoval takovou senzační dceru.Myslím,že při psaní svého dotazu jste si musela uvědomit,kolik toho má tatínek za sebou,kolik vyšetření podstoupil..je zřejmé,že jeho stav nikdo nepodceňuje ani nepodcení.Byl ve styku s více lékaři,zdá se ,jako by chyběla nějaká syntéza nálezů,možná plán do budoucna?Rozhodně není vhodné,aby byl přivolán další "poradce",který tátu nezná.Za nejvhodnější bych považovala návštěvu praktického lékaře,který by měl mít přehled o všech vyšetřeních,navíc také o vývoji tátova stavu.Váš otec je ale dospělý svéprávný člověk,jakékoliv informace Vám lékaři smějí sdělit jen s jeho souhlasem.Je pravděpodobné,že by tátovi pomohla jakási psychoterapie.Nejde o to,že psychoterapeut bude "silnější",než tatínek/to opravdu ¨možná nebude../Jde o to,že bude mít od tatínkova stavu jistý odstup,nebude tolik citově angažován,jako rodinní příslušníci.Může pomoci vytvořit bezpečné prostředí,v němž by si tatínek dokázal řadu svých problémů promyslet,aniž by tím kohokoliv obtěžoval nebo děsil..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: