Opakovaná trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, mám opakovanou trombózu v lýtku ve stejném místě. Brala jsem Xarelto 2,5 měsíce, po 3 týdnech se trombóza vrátila, beru Xarelto znovu nyní měsíc. Noha stále bolí, navíc mě holenní kost pálí a je mírně červená, jen půl holenní kosti. Stále, ráno, během dne i večer. Patří to prosím k trombóze a to i po dalším léčení? Už mě to trápí opravdu hodně dlouho, půl roku v kuse, nic se nelepší. Máme v rodině hodně rakoviny (žaludek, jícen, ledviny, játra – otec zemřel v 50 letech, babičky také brzo). Může být trombóza způsobena nádorem v těle? Existuje vyšetření z krve na dědičnost rakoviny? Mám krom trombózy další problémy – nyní mi byl ultrazvukem zjištěn myom na děloze 5 cm, na rentgenu bederní páteře mám skoliózu a altrózu, bederní páteř bolí a bolí i celá noha (ta s trombózou), měla jsem problémy po lécích se žaludkem, mám překyselení žaludku. Vše se mi „rozjelo“ po operaci křečových žil klasickou metodou obě nohy. Trombóza byla ale až 7 měsíců od operace, ale následkem operace mám celou nohu silnější, celou dobu stejnou, nemění se ani po Xareltu. Prosím, co mám udělat proto, aby se přišlo na příčinu potíží? Nosím poctivě již rok kompresní punčochy (ihned od operace stále), i v létě, protože jsem měla trombózu. Operace 12/2014, první trombóza 7/2015, druhá 10/2015. Děkuji moc za ochotu, jsem z toho už unavená. Kamila 44 let

Odpověď odborníka:

Z dotazu nevyplývá, proč užíváte Xarelto a ne Warfarin, což je dost důležité, protože Xarelto má jen velmi omezené a úzké spektrum indikací, které musí předepisující lékař dodržet. Přetrvávající bolesti, pálení a zarudnutí v oblasti holenní kosti nepatří do obrazu hluboké žilní trombózy, spíše povrchové nebo kožní infekce. Bez vyšetření těžko hodnotit. S nádory má výskyt trombózy souvislost, protože při nádorovém onemocnění je výrazně zvýšená srážlivost krve.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: