Opakovaná streptokoková infekce

Asi před dvěma lety jsem si v souvislosti se zánětem průdušek nechal udělat výtěr krku a měl jsem infekci streptokoka C. Po přeléčení ATB zmizela. Letos v květnu jsem měl silnou virózu, nechal jsem si opět udělat výtěr a zase jsem měl streptokoka C. Opět se to přeléčilo ATB. Protože jsem se ale stále necítil dobře, na konci června jsem na doporučení praktického lékaře šel na ORL, kde mi kromě dalších vyšetření opět udělali výtěr a opět našli streptokoka (anginosus sk. C – masivně) a také zlatého stafylokoka (hojně). Čili opět ATB s tím, že asi dva týdny po dobrání ATB mám přijít na kontrolní výtěr. Bohužel kontrolní výtěr opět prokázal streptokoka C, stále masivní nález (stafylokok zmizel). Lékařka mi opět chtěla dát další ATB s tím, že mi doporučuje odstranit krční mandle, které jsou prý chronickou streptokokovou infekcí zcela nefunkční a spíš jsou zdrojem těch opakujících se problémů. ATB jsem v té době odmítl, protože byly prázdniny a měli jsme naplánovanou dovolenou. Na nový výtěr jsem šel v záři a samozřejmě stále streptokok C. Opět ATB, po 10 dnech od dobrání kontrolní výtěr, bez úspěchu. Mám tedy doporučení na ORL do nemocnice, kde by mi měli udělat tonsilektomii. Přiznám se, že se mi do toho moc nechce, protože si nejsem jistý, jestli splňuji takové ta běžně uváděná kritéria (dlouhodobé opakované anginy atd.) Nechal jsem si u našeho praktického lékaře opakovaně (v minulosti a naposledy letos v září) dělat krevní testy a ty mám prý „učebnicové“. ASLO se drží kolem 140-150. Mám jen určité problémy s únavou, při vyšší fyzické aktivitě (delší túra, běh, kolo) se třeba dva dny cítím poměrně unavený. Večer si prakticky nedokážu představit, že bych byl déle vzhůru, pokud bych šel spát déle než 22-22:30, druhý den se to na mně "podepíše" a další den to musím "naspat" (vstávám kolem 6:30). Dříve jsem býval noční sova, nedělalo mi problém být vzhůru třeba do 1 ráno. Rád bych znal Váš názor, jestli si myslíte, že by bylo vhodné tonsily odstranit, nebo se zaměřit na něco jiného. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Zkusila bych ještě doplnit imunologické vyšetření . Dle výsledků vyšetření je pak možné zkusit nějakou imunomodulační léčbu- např. autovakcínou nebo bakteriálními lysáty.
Zkuste pravidelně užívat probitika, která by měla posílit slizniční imunitu.
Samozřejmě záleží na klinickém vyšetření, vzhledu Vašich mandlí a zda-li opravu probíhaly opakovaně v roce tonsilitidy, toto posoudí nejlépe ORL lékař.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: