Opakovane bilkoviny a krev v moci

Dobry den, pri navstevach u lekare mi opakovane asi za posledni 2 roky vzdy nasli krev a bilkoviny v moci. (Naposledy byla hodnota bilkovin dokonce 30x vyssi nez normalne). Co by to mohlo zpusobovat? S nicim se nelecim, nekourim, nepiju, diabetes udajne take nemam. Kazdy den vypiju 4-5 litru vody. Nemuzu mit i z toho nadmerneho piti poskozene ledviny? Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Ewo. Takový nález rozhodně vyžaduje rychlé dovyšetření. Poněkud mě udivuje, že máte tento nález již relativně dlouho, opakovaně – nikdo se nad tím nepozastavil? Proběhla již nějaká vyšetření? Přítomnost krve a bílkoviny v moči může mít celou řadu příčin. Váš praktický lékař by měl vyloučit močovou infekci (odesláním moči na kultivační vyšetření). Problém může být na úrovni močových cest, zde kromě již zmíněné infekce může být pozitivní močový nález navozen třeba přítomností kamínku (v tomto případě pacienti mívají bolesti až charakteru ledvinné koliky, to nepopisujete; nepřítomnost bolesti ovšem kamínek jednoznačně nevylučuje). Lze provést ultrazvukové vyšetření ledvin, pokud dostanete velmi brzký termín, ovšem nelze na toto vyšetření čekat. Někdy, u žen, nemusí bílkovina a krev pocházet z močových cest, ale z gynekologické oblasti (kontaminace výtokem ap.). Pokud se tyto stavy vyloučí či budou jevit nepravděpodobné, pak je nutné zaměřit se na vlastní ledviny. Celá řada onemocnění ledvin se projeví právě přítomností krve a/nebo bílkoviny v moči, aniž by pacient měl jiné potíže! A mnohé z těchto chorob, pokud zůstanou nezjištěny a neléčeny, mohou vést až k selhání ledvin! Zajděte tedy co nejdříve za Vaším praktickým lékařem. Ten provede základní celkové vyšetření vč. změření krevního tlaku, může odeslat moč na zmíněné kultivační vyšetření, provést základní krevní odběry, poslat Vás na ultrazvuk. Pokud PL příčinu neodhalí, je nutné co nejrychlejší odeslání ke specialistovi - na nefrologii!! Pití 4-5 litrů vody není výrazně nadměrné a zdravému člověku problémy nezpůsobí. Rozhodně nedokáže navodit vylučování bílkoviny či krve do močí. Přeji, ať je příčina Vašich obtíží nezávažná. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+17 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: