Opakované záněty čelistních a čelních dutin

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu opakovaných zánětů dutin. Před třemi týdny jsem na tyto potíže brala antibiotika Xorimax 500, došlo k odstranění příznaků (hnisavé rýmy, bolesti dutin na pravé straně tváře). Ale nyní (cca týden po dobrání atb) se mi příznaky vrátily (rýma, mírný otok pravé tváře-okolí oka, bolest čelní a čelistní dutiny na pravé straně obličeje). Bolest cítím pouze při poklepání a při předklonu, nejde o nic dramatického, ale mám strach, aby nedošlo ke zhoršení nebo k chronickému zánětu. Tyto potíže se mi opakují poslední tři roky, poprvé při druhém těhotenství, pokaždé na pravé straně tváře. Dosavadní léčba: za zimní období cca dvakrát přeléčeno antibiotiky. Předem děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zřejmě budete mít recidivu sinusitis- ta se dá se ale prokázat jen pomocí SONO nebo RTG a pokud se jedná o opakované záněty pak chronická sinusitis potom pomocí CT vyšetření. Pokud budete mít nález na RTG snímku musíte dostat jiná antibiotika, popř. bude nutno provést punkci a výplach dutiny, pokud by se na CT snímku s odstupem prokázala chronická sinusitis bude nutno provést zřejmě FESS operační výkon v celkové anestezii. Chronický zánět dutin bývá většinou následkem opakovaných zánětů, bývá ale i u alergiků nebo při špatných anatomických poměrech v dutině nosní/deviace septa nosního/.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x