Opakované záněty a infekce horních cest dýchacích

Dobrý den, v posledních letech se u mě stále častěji vyskytovaly záněty nosohltanu či krční infekce, takže se stávalo, že jsem měla v období zimy dvakrát či třikrát ATB. Tento rok už se ale záněty vracely mnohem častěji, nakonec jsem dopadla s bilancí 6x ATB během osmi měsíců - není to tedy jen záležitostí zimy, ale prakticky celoročně. Obvodní lékařka mě poslala na ORL vyšetření s tím, že mě pořádně prohlédnou, udělají mi rentgen, zkontrolují mandle, ale lékař mi akorát udělal stěr z krku, ačkoli už se předtím dělaly dvakrát a pokaždé s negativním výsledkem. Negativní i napotřetí - "překvapivě". Lékař mi jen nepříjemně během tříminutové návštěvy sdělil, že on neví co s tím a ať zvážím vyšetření na imunologii. Je opravdu možné, že je všechno jen otázkou imunity, i když jsou mé záněty výhradně záležitostí jen v oblasti krku? //////// Případně dá se znovu nějak objednat na ORL vyšetření, když už jedno proběhlo (i když dle mého názoru bohužel hodně nedostačující)? Doktorka řekla, že mi kvůli pojišťovně další žádanku vypsat nemůže a já se bojím, že pokud na imunologii na nic nepřijdou, všechno se smete pod stůl a já strávím další zimu se záněty dutin každý měsíc. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno/paní Wendy. Mrzí mě Vaše zklamání z výsledku ORL vyšetření, nicméně je třeba říci, že ORL lékař mel v zásadě pravdu. Je užitečné, že ORL vyšetření proběhlo, ale byl-li základní nález bez nějakých významných změn, těžko očekávat, že by např. doplnění RTG dutin atd. přineslo nějakou užitečnou informaci. V hledání příčiny opakovaných infekcí je třeba vždy nejprve posoudit pacientův zdravotní stav a životosprávu obecně a velmi podrobně zhodnotit, o jaký typ infekcí šlo a jak přesně probíhala léčba (zde třeba poznamenat, že "zánět nosohltanu" ani krční infekce" obecně se neléčí obv. antibiotiky a ne každá bolest v krku či rýma je dána infekcí. Pokud šlo obvykle o zánět dutin s předpokládaným bakteriálním původem, je situace trochu jiná - zde je pak ale výtěr z krku či nosu k ničemu...). To je úkol pro Vaši praktickou lékařku. Imunologické vyšetření může být přínosné, základní imunologické testy může ale provést praktická lékařka rovnou (stejně tak předepsat event. léky k nespecifickému podpoření imunity). Pokud trváte na ORL vyšetření, můžete samozřejmě sama někam zamířit - v ČR není žádanka od praktického lékaře podmínkou vyšetření (ačkoliv je samozřejmě dobré jí mít - Vaše paní doktorka Vám může vypsat novou, žádný "zákaz" od pojišťivny jí v tom z principu nebrání...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x