Opakování nevolností spojených se zvýšenou teplotou

Dobrý den, paní doktorko, úvodem děkuji za tyto stránky, které mě vždy pomohly. K problému: v polovině října jsem pobýval 4 dny v Lotyšsku. Ihned po návratu domů se u mě (spíše zvolna než náhle) rozvinuly žaludeční nevolnosti mírnějšího charakteru, s nechutenstvím, avšak bez zvracení a průjmu, trvající 3 dny a doprovázené bolestí v horní části žaludku, která se postupně stěhovala níže. Druhý den trvání obtíží jsem si naměřil zvýšenou teplotu 37,4°C. Po 3 dnech to odeznělo, ale přetrvávaly projevy překyselení žaludku, pálení žáhy, které jsem řešil jedlou sodou. Po dvou dnech relativního klidu se vše zopakovalo ještě jednou, vč. zvýšené teploty. Takže opět dieta, která to do 3 dnů srovnala. Opět přetrvávalo překyselení žaludku a pálení žáhy. Nyní, po 10 dnech klidu, od včerejška opět to samé - nevolnosti, pocit na zvracení, zvýšená teplota 37,3°C - bez zvracení a průjmu, nyní k večeru opět ustupující. Nemám ve zvyku běhat k lékaři s každou virózou, ale již třetí stejná epizoda v průběhu jediného měsíce mě trochu vykolejila. Dnes jsem v lékárně zakoupil a začal jsem užívat probiotika s prebiotickou vlákninou. Ještě bych měl asi uvést dvě možná důležité skutečnosti: 1) nevolnosti jsou horší na lačno, po najedení přechodně zcela ustávají; 2) neberu pravidelně žádné léky, ale v září jsem se léčil na zánět prostaty ciprofloxacinem 250 mg 5 dnů, indometacinem čípky 10 dnů, aescinem 10 dnů a Taflosinem 30 dnů (dobral jsem před týdnem). Léčbu antibiotikem jsem tehdy doplnil probiotikem. Prosím o radu, zda by bylo s ohledem na opakující se stav již navštívit lékaře i přes to, že se stav lepší, případně jestli by tyto příznaky (ve spojení se zvýšenou teplotou) mohly naznačovat i vážnější, jiné než infekční onemocnění. Děkuji velice, s pozdravem Tomáš, 37 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu doporoučuji návštěvu praktického lékaře, který by po základním fyzikálním a laboratorním vyšetření měl indikovat ještě ultrazvuk břicha a s největší pravděpodobností gastroenterologické vyšetření, které může zahrnovat i gastrofibroskopii. Též se může nejdříve rozhodnout pro terapii omeprazolem a uvedená vyšetření indikovat až po neúspěchu léčby.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x