Orl - mohl by se můj sluch zlepšit?

Dobrý den. Už od malička mám chronické záněty středního ucha, Po čase se mi v bubínku vytvořila dírka která byla větší a větší. V září minulého roku jsem byla na plastice bubínku a rekonstrukci jedné kůstky. Operace se podařila i když jsme s tím moc nepočítali, jelikož do toho mi chybí hormon v nadledvinkách a přilehnutí a hojivost se nezdála být moc dobrá. Nakonec se vše vydařilo,ale po operaci jsem měla velké bolesti hlavy,ale slyšela jsem. Poté bolesti hlavy přestali,ale přestala jsem i slyšet. Byla to moje jediná šance na to abych slyšela lépe? Už teď se mi zdá že skoro všichni šeptají. Neslyším skoro nic ( na to špatné ucho) a myslela jsem si že bude ještě šance když mi udělají rekonstrukci kůstek v uchu tak začnu slyšet,ale můj doktor mi řekl, že bych s tím počítat neměla a že bych se do další operace pouštět neměla, že sluch může být ještě horší.A že slyším hůře kvůli tomu, že kůstku kterou mi rekonstruovali spadla a proto už neslyším tolik jako po operaci, ale je možnost že kdybych šla na další operaci budu slyšet líp? Dost mě to trápí. Je mi čerstvých 18 a neumím si představit mít naslouchátko,ale asi mi nic jiného nezbyde když nemám ani prostorový sluch. Dále bych se chtěla zeptat na nemoc tinnitus.. Už asi 5 let mi hučí v tom špatném uchu, ale poslední dobou se mi to zhoršilo. Neřešila jsem to, jelikož sem si myslela že je to běžné. Ale zjistila jsem až nedávno že je to vyloženě nemoc a jsou na ní léky. Ale doktor mi řek, že jsem si na to zvykla a že na to prášky nejsou.. Ale například včera jsem usínala hodinu než to malinko odeznělo a já mohla usnout. Je to velice nepříjemné a dost často mám i takový tlak v tom uchu. Budu ráda když mi odpovíte. Moc děkuji a přeji krásný víkend Nikola P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu se domnívám, že návrat k původní kvalitě sluchu již možný bohužel nebude - zhodnocení možností zlepšení musí ale provést lékař, který přesně zná detaily problému - o jaký operační zákrok se přesně jednalo aj. Vzhledem k tomu, že jde samozřejmě o problém velmi závažný, máte jistě právo v případě pochybností navštívit k vyšetření i jiného ORL specialistu a vyžádat si jeho názor. Ohledně tinnitu - nejde o samostatnou chorobu (je ale součástí tzv. Ménierovy nemoci), ale o příznak, který může mít vícero příčin a ve Vašem případě je pravděpodobně příčinou základní onemocnění, pro které jste byla operována a stav po operaci středního ucha. Příčina může být ale i kombinovaná - ORL lékař by se měl samozřejmě vyjádřit k příčině šumění, dříve než řekne, že se s tím nedá nic dělat, je ale pravda že léčebné ovlivnění tinnitu bývá bohužel obtížné a často málo účinné. Ovšem některé léky a léčebné postupy na to jsou a myslím, že stojí za to je alespoň vyzkoušet - promluvte si tedy o tom s Vaším ORL lékařem znovu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Meditace | Od: Patrik | 15.8.2015 20:30
Dobrý den , já bych Vám ještě doporučil ,
vyzkoušet meditace . Jelikož naše mysl a vnitřní
energie do určité míry , nás dokáže ochránit a
navrátit či zlepšit funkce našich orgánů . Sám
jsem si osvědčil , že to funguje , ale u Vašeho
problému to bude chtít hodně trpělivosti . Zde
máte odkaz , kde máte všechny potřebné
informace http://ifanda.cz/seberozvoj/joga/2010-
02-18-mudry-jogicka-gesta-rukou/
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: