Ortopedie

Dobrý den,chci poprosit o radu.Je mi 42 let a po větší zátěži se mi udělal otok nad pravým kolenem s malou bouličkou na straně.Koleno bylo trochu ztuhlé a nemohla jsem ho plně sevřít.Po dvou dnech jsem byla u ortopeda,vytáhl mě z toho vodu a dal do ortézy s tím,že je to zřejmě natržený meniskus a je možnost,že se to za 3 týdny v ortéze spraví nebo pak ASK.Po 2 týdnech se to nelepšilo,pořád otok,souhlasila jsem s operací.Na operaci zjistili,že tam nic takového nebylo,ale že mám změklou chrupavku(chondropathia genus 1-sin-).Teď 3 dny po operaci mám ztuhlé koleno,myslím si,že operace byla zbytečná a že to mám ztuhlé díky té 2týdenní ortéze a že mi určil lékař špatně diagnozu.Je to tak,že se dalo tohle vyšetřit bez ASK a postupovat i jinou metodou(např.MR nebo CT)než mi otevřít koleno?A ještě poprosím o radu,co je teď na chrupavku nejlepší.Po operaci 2dny mi dávali injekce s výživou,teď prý do vyndání stehů nic a pak tablety.Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ve Vašem věku je poranění menisku bez úrazu neobvyklé. My postupujeme opatrněji ve Vašem případě bez ortézy s rehabilitací a opakovanými punkcemi. Operace měla význam i z hlediska diagnosy , její efekt nelze rozhodně posuzovat po 2 dnech, bude zřejmě následovat rehabilitace a injekce do kloubu . Z vyšetření CT nemá smysl vůbec , MR má často falešné výsledky a rozhodně se neprovádí po prvním vyšetření . Na chrupavku se dávají tablety s kloubní výživou , popřípadě injekce s kyselinou hyaluronovou , kterých se vyrábí celá řada s různými názvy. Případě alternativní metody jako aplikace krevní plasmy či kmenových buněk. Léčba trvá vždy dlouho

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: