Ortopedie dětská

Dobrý den, před 2 měsíci jsme si všimli, že dcera má vadné držení obou nožiček, výrazněji levá. Ke zjištění došlo až v dceřiným roce, kdy si teprve začínala stoupat a také je za hezkého počasí bez ponožek. Obuv jsme ji do té doby nedávali, sama nechodí, jen se občas postaví a něčeho přidržuje. Byli jsme posláni na ortopedii. Tam lékař diagnostikoval: "výrazný pes valgus bilat, hyperlaxita kloubní, bez zátěže, kontura a tvar nohy v normě, pohyb ATC volně. Zatím opatření , kotníková obuv, kontrola za půl roku." Od té doby uběhly 2 měsíce, dcera stále nechodí, jen si sama stoupá, při pomoci dělá kroky, přičem dost výrazně vytáčí levou nožičku a celá se tak nestabilně třese. Vadu dokumentuji a vadné držení se o dost za ty dva měsíce zhoršilo. Sama trpím nevyléčitelnou nemocí, a dost mě znepokojuje čekání a obava z případných komplikací v prodlevě léčby. Nevím, jak s vadou nakládat, zda nožičky zatěžovat (pomáhat dítěti chodit), zda nechávat botičky celý den apod. Také by mne zajímalo, zda lze tuto vadu něják radikálně řešit - speciální dlahy, vložky do bot, rehabilitace popř. operace. Prosím o Váš názor a případná doporučení, opatření, aby se vada nezhoršovala jako doposud. Velice děkuji

Odpověď odborníka:

Snímek nenahradí vyšetření hlezna a nohy ortopedem. S vrozenými a vývojovými vadami dětí mají naši ortopedi velké zkušenosti a velmi dobré výsledky. Pokud ortoped stanovil vývoj ještě v oblasti rozsahu normy neznepokojoval bych se. Jinak je potřeba korekční sádrová dlaha mebo měkká ortézka ke zlepšení postavení a jistě rehabilitace a postupná chůze. Kloinický nález, rozsah hybnosti, srovnání s normou, srovnání s druhou končtinou, zobrazovací metody hlezna a nohy to vše přispěje ke stanovení diagnozy a řádnému léčení. Radikální řešení je jistě v tom případě na okraji, děti mají obrovskou růstovou a korekční schopnost. Přísně sledujte doporučení ortopeda. Nakonec máte nárok i na druhý poohled u jiného ortopeda ke srovnání.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Články: Poznejte rozdíl mezi astmatem a zánětem průdušek
Zánět dýchacích cest je...
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Chlamydie mohou být příčinou vzniku onemocnění kloubů
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Trávení jako zrcadlo stresů
Články: Trávení jako zrcadlo stresů
Trápí vás dlouhodobě...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Články: Při bolestech spojených s rakovinou pomáhají masáže
Pokud jste již někdy byli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: