Otok na pravé tváři

Dobrý den, htěla bych se zeptat, již před 2 roky mi vzniknul ve tváři velmi nehezký otok na pravé straně. Otok nebolí, ani nevím z čeho se mohl utvořit, je to jako zduřelá tkáň. Byla jsem u zubaře, ten mi dělal RTG a nic nenašel,pak na ORL, dělali mi SONo a na něm také nic jen zvětšená tkáň, pak CT hlavy a MRI,také se nic nenalezlo, poté biopsie z tkáně uvnitř úst a z krčních uzlin. Žádný nález:-( Jen z biopsie jěn nějaké zánětlivé změny - jako zánět cév. Dávalai mi antibiotika do žíly - Augmentin - nepomohlo, otok se ani nehnul, poté jsem byla odeslána na revmatologii, po testech, doktorka také neviděla nic zvláštního. Pak odeslána na imunologii na karlové náměstí v Praze. Po testech také nic - dělali mi tesly na nějaké ASLO a tak i poslána na hematologii,poté odeslána na oddeleni sliznic na karlove namestí, po dohode s imunologem ordinován lokálně Prednison do tkáně (otok zmenšen,ale po měsící a pul, kdy Prednison z tkáně zmizí zase zvětšení na původní polohu:-( Myslela jsem ze aspoň budu cbez otoku ,ale nic, ted mi bohužel před druhou injekci lokalni prednisonu naskocili afty - mam je po cele pusy a skoro v krku:-( obvodni lékařka nasadila Zovirax 800 , beru 3 dny a mám pocit ze se to nelepší. Vůbec nevím jak dál. A ještě se chci zeptat, kdybych pokračovala v léčení lokálním Prednisonem, nezvykne s na to tkán a pak uz na otok Prednison nebude fungovat? A pak ještě dále - je mi 31 let a ca do 2 let bych chtěla miminko, je prednison problém v tehotenstvi? a stejne tak i afty, kdyby náhodou se přidali? Děkuji a prosím o radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejvíce bych se asi přikláněla k přítomnosti zánětu v dutině ústní, ev. nelze vyloučit lymfedém/ale otok v obličeji není zcela typická lokalizace/, kdy ucpáním lymfatických cév např. zánětem, traumatem dojde k hromadění inersticiální tekutiny a vzniku otoků. Touto problematikou se zabývá obor lymfologie a jsou lékaři, kteří se na tuto problematiku specializují. Nevím, zda-li užíváte nějaké léky, které také mohou být příčinou otoků. Doplnila bych i alergologické vyšetření. V rámci imunologického vyšetření by se měl vyloučit hereditární angioedém, kde ale otoky většinou nepřetrvávají tak dlouhou dobu. Zkusila bych ještě dlouhodobě nasadit antihistaminika , mohlo by se tím snížit podávání Prednisonu. Dlouhodobá léčba Prednisonem není ideální , ale v některých případech se ji vyhnout nelze.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: