Otok nad kolenem

Dobrý den, 23. 9. jsem podstoupila artroskopic. operaci pravého kolene, ASK subrtot. later. meniskektomie, laterální release pattely, egalizace chrupavek. Diagnostický závěr: M222 sy later. hyperprese patelly, crack type léze chrupavek med. a later. kondylu femoru, diskoidní laterální meniskus. Dnes, 2 měsíce po operaci, mám stále problémy. Nejenže mi diagnostikovali trombózu, kterou léčím již měsíc a půl, ale těsně nad kolenem se mi po pravé straně udělala kapsa, otok, který se nezmenšuje, koleno je stále fialovočervené a při námaze v něm občas píchá. Mám silný pocit cizího tělesa v koleni, když je stažené obvazem. Ani po čtvrté punkci (paní Dr. se divila, že tam mám tak málo vody) nevidím zlepšení. Rehabilitační pracovnice mi doporučila CT vyšetření. Jak si mám o něj zažádat a bude to mít nějaký vliv na další léčbu? Beru artritin 2x denně a na trombózu warfarin, jinak neberu žádné léky. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Těch diagnoz má koleno více a potíže dosud mohou přetrvávat, není dosud dlouhá doba po provedení artroskopie. Přetrvávající otok s výpotkem po poruše kloubní výstelky, změně chrupavek i na kondylech stehenní kosti, kromě uvedeného výkonu na meniscích a chrupavkách tyto potíže a stav mohou opravdu být příčinou, Je třeba doléčit akutní zánět žil na prvním místě, pokračovat v dosavadní pohybové terapii na rehabilitaci, koleno pokud je teplejší chladit, pokud možno zvýšená poloha kolena. Při namahavějších činnostech, které by neměly být časté a dlouhodobější vždy měkkou nebo polotuhou ortézu. Plná spolupráce se svým ortopedem, rehabilitačním lékařem a ortopedem. Pokračovat ve zmíněné medikamentozní léčbě. Stav zřejmě vyžaduje delší léčebný čas.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: