Otok nohou

Dotazů na otoky nohou je mnoho a jsou zodpovězeny. Mně však otéká pouze pravá noha, tedy lýtko a vnitřní okolí kotníku. Když na chvíli zvednu nohu nahoru, otok kolem kotníku během chvilky zmizí. Cévní lékař mi sdělil, že od cév to není, i když denně beru detralex a s cévami jsem byl i na operaci. Pokud by původcem bylo onemocnění ledvin, neotékaly by mi nohy obě?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jiří. Při onemocnění srdce či ledvin dochází k otokům obou nohou, pokud je otok jen jednostranný, lze jej přisoudit nejspíše žilám, lymfatickým cévám, otok může souviset i s některými neurologickými a revmatologickými problémy. Problém je vhodné konsultovat s Vaším praktickým lékařem - zeptejte se jej mimo jiné na jeho postoj k názoru angiologa (žilní původ podobného problému je nejpravděpodobnější, jeho vyjádření je tedy poměrně překvapivé).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: